e-mobilnost

Potekal že 20. Emobility Rally

Datum: 1. 6. 2021 Besedilo: Brane Janjič

Društvo Emobility je zadnji vikend v maju pripravilo tradicionalni Emobility Rally, ki se ga je tudi tokrat udeležilo lepo število voznikov. 

Potekal že 20. Emobility Rally

Prvi tovrstni Rally, ki se je takrat imenoval še Rally Geoss, sta že davnega leta 1994 organizirala Peter Svetik in Primož Lemež.

Udeležence je letos pot vodila iz Kongresnega trga v Ljubljani preko Logatca, Podgrada (pri Stari pošti so imeli udeleženci prvo spretnostno igro) do tovarne Pipistrel v Stari Gorici, kjer izdelujejo električna letala. Tovarna Pipistrel je prva tovarna za letala na svetu, ki je dobila tipski certifikat za električna letala od Svetovne agencije za letenje, kar je izjemen uspeh. V tovarni izdelujejo praktično vse sami, kupujejo le cilindrične baterijske celice. Vse drugo, od ohišja, elektronike in hlajenja baterij, je plod znanja Pipistrelovih inženirjev. Seveda pa je tovarna Pipistrel že desetletja znana kot ena izmed najboljših tovarn za izdelavo lahkih letal na svetu. Po spretnostni vožnji na dvorišču tovarne in ogledu tovarne, so si udeleženci pogledali tudi demonstracijski let električnega letala.

Iz Gorice so nato udeleženci odšli nazaj v Slovenijo in preko Krasa ter precejšnjega števila ovinkov prišli na »električno« najbolj oblegan bencinski servis, in sicer v Kozini. Po že drugi spretnostni igri so se nato morali le še spustiti do Pirana, kjer je bila tudi podelitev priznanj. »Z Emobility Rallyjem sem zelo zadovoljen,« je po prireditvi povedal Primož Lemež»Ves čas je naš namen sproščeno druženje udeležencev, zabava, ter promocija tako ekoloških avtomobilov kot ekološkega načina vožnje. Kljub temu, da je bil to za voznike in za električne avtomobile precej zahteven rally, se je izkazalo, da električni avtomobili nimajo nikakršnih težav z dosegom in celo najmanjši – slovenski Renault twingo – se je odlično odrezal. Električna mobilnost je vse bolj sedanjost in ne več prihodnost, kar je že povsem jasno in slednje spoznavajo tudi naši udeleženci. Letos smo e-mobilnost pripeljali še v tretjo dimenzijo in udeleženci Emobility Rallyja so lahko videli e-mobilnost tudi v zraku.« Letošnji rally je bil zadnji pod taktirko Primoža Lemeža, saj bo odslej glavni organizator njegov sin Anže Lemež: »Nič se ni treba bati za ta rally. Anže je zadnja leta opravil večino dela pri organizaciji in to – po moji oceni in po oceni udeležencev rallyjev – z odliko. Če se bo že kaj spremenilo, se bo spremenilo kvečjemu na bolje!«, je povedal Primož Lemež, potem, ko je pod streho že spravil 20 podobnih rallyjev.
»Ne, prav gotovo se ne bo nič spremenilo; še vedno bo to ostalo druženje, zabava, spoznavanje skritih slovenskih cest, promocija ekološke vožnje in novih tehnologij, ter najbolj e-mobilnostnih mest in občin v Sloveniji,« je po koncu rallyja v Piranu povedal Anže Lemež, ki se novega izziva sploh ne boji, hkrati pa upa, da prihodnje leto ne bo več težav s koronavirusom in se bodo udeleženci lahko še bolj sproščeno družili in zabavali v še večjem številu.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )