e-mobilnost

Z dnevom brez avtomobila se zaključuje ETM

Datum: 22. 9. 2021 Besedilo: Polona Bahun

Številne aktivnosti so se letos odvijale kar v 84 slovenskih občinah.


Z dnevom brez avtomobila se zaključuje ETM

Letošnji, jubilejni 20. Evropski teden mobilnosti (ETM) pod sloganom: Živi zdravo. Potuj trajnostno, je bil posvečen spodbujanju aktivnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje, ter drugim alternativam avtomobilskemu prometu.
Kampanja Evropski teden mobilnosti je bila vpeljana leta 2002 na pobudo Evropske komisije in od takrat je to vsakoletna dejavnost. Začne se 16. septembra in konča 22. septembra z dnevom brez avtomobila. Namen projekta je krepiti zavedanje o pomembnosti trajnostne mobilnosti in o negativnih vplivih, ki jih ima promet na človeka in okolje, zlasti v mestih.

Navkljub nepredvidljivim okoliščinam in omejitvam, ki jih povzroča pandemija, se je pozivu jubilejnega 20. Evropskega tedna mobilnosti odzvalo rekordnih 84 občin po vsej Sloveniji, kjer so med 16. in 22. septembrom svoje občane in obiskovalce spodbujali k trajnostnim in aktivnim oblikam mobilnosti. Marsikatere med njimi so dele svojih središč zaprle za motorni promet in javni prostor namenile najrazličnejšim aktivnostim, na primer že tradicionalnim akcijam Dan brez avtomobila, Park(irni) dan ali Pešbus za aktivno pot v šolo. Pridružile so se jim delavnice za šolarje in starejše, promocija aktivnega prihoda v službo, delavnice servisiranja koles, pohodi in kolesarski izleti.

V številnih občinah so priložnost izkoristili tudi za predstavitev dosežkov in trajnih ukrepov na področju trajnostne mobilnosti, na primer izboljšav v kolesarski infrastrukturi, za promocijo javnega potniškega prometa, novo vzpostavljene sisteme za samodejno izposojo koles ter akcije, kot je Prostofer, okviru katere prostovoljci starejše vozijo po opravkih. Med drugim je v občini potekala razprava o zapiranju mesta za motorni promet, občina Bled je na Kolesarskem zajtrku podelila nagrado najbolj kreativnemu kratkemu videu na temo trajnostne mobilnosti, občina Bohinj pa je v sodelovanju z društvom prostoRož zasnovala skupno streho, ki bo zavzela 13 parkirnih mest, kjer bodo potekale debate o prostorskih načrtih v občini.

Najbolj zavzetim občinam podeljena posebna priznanja 

V okviru Evropskega tedna mobilnosti so 16. septembra podelili priznanja sedmim občinam, ki v lokalnem okolju spodbujajo aktivno in trajnostno mobilnost že dvajseto leto zapored. Mestni občini Celje, Mestni občini Koper, Mestni občini Ljubljana, Mestni občini Maribor, Mestni občini Murska Sobota, Mestni občini Nova Gorica in Občini Gornja Radgona so čestitali minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, evropska komisarka za promet Adina Vălean in nacionalna koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti Polona Demšar Mitrovič.

Nagrajenim občinam je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec čestital za dolgoletno delo, trud, vztrajnost in veliko mero inovativnosti. Ob tem je poudaril, da se ministrstvo za infrastrukturo trudi nuditi čim več podpore občinam, ne le v obliki primerov dobrih praks, temveč tudi finančno. Zato so letos ponovno izvedli javni razpis za sofinanciranje ukrepov v času Evropskega tedna mobilnosti. Sredstva bo prejelo kar 57 občin od rekordnih 84, kolikor se jih letos udeležuje Evropskega tedna mobilnosti.

Ključni pomen načrtovanja trajnostne mobilnosti s poudarkom na javnem in kolektivnem transportu je izpostavila tudi evropska komisarka za promet Adina Vălean. Kot je dejala, so teme letošnjega Evropskega tedna mobilnosti varnost, zdravje in trajnostna mobilnost, ki so še posebej izpostavljene v strategiji za trajnostno in pametno mobilnost Evropske komisije
Predstavniki občin, ki so prejeli nagrade za 20 let aktivnega sodelovanja na Evropskem tednu mobilnosti, so poudarili pomen priznanja za svoje dosežke. V vseh nagrajenih mestih se je skozi leta prav zaradi ukrepov v okviru Evropskega tedna mobilnosti spremenilo zavedanje o pomenu trajnostne mobilnosti. Občani z vedno večjo naklonjenostjo sprejemajo preurejanje ulic, se vozijo s kolesom, koristijo javni potniški promet in hodijo.

Nacionalna koordinatorica Evropskega tedna mobilnosti Polona Demšar Mitrovič je evropske ministre za promet in energijo pozvala, naj še naprej podpirajo razvoj trajnostne mobilnosti. Le sistemska podpora lahko namreč ljudem pomaga spremeniti potovalne navade.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )