e-mobilnost

Število polnjenj na hitrih polnilnicah SODO narašča

Datum: 7. 1. 2020 Besedilo: Brane Janjič

Lani so na 26 hitrih polnilnicah, ki jih je družba SODO postavila na avtocestnem križu, zaznali že 12.522 polnjenj električnih vozil.

Število polnjenj na hitrih polnilnicah SODO narašča

Družba SODO je v okviru projekta Zeleni koridorji Slovenije konec leta 2015 vzpostavila mrežo 26 hitrih polnilnic ob avtocestnem križu Slovenije, in sicer s ciljem, da bi tudi pri nas zagotovili možnosti za hitrejši razvoj elektro mobilnosti in voznikom olajšali polnjenje njihovih električnih jeklenih konjičkov.
Omenjeni projekt je bil del evropskega projekta CEGC ((srednjeevropski zeleni koridorji), kjer je na koridorju držav Slovaška, Avstrija, Nemčija, Slovenija in Hrvaška postavljenih skupno 115 sodobnih hitrih polnilnic. 
V projektu Zeleni koridorji Slovenije so kot partnerji projekta nastopale tudi družbe Dars, Petrol in OMV pri zagotavljanju pogojev za izbiro ustreznih lokacij za postavitev hitrih polnilnic za električna vozila, in kot je mogoče sklepati iz podatkov, so bile te posrečeno izbrane. Porabe električne energije in število polnjenj se namreč že vse od njihove otvoritve povečuje, pri čemer so na vseh hitrih polnilnicah družbe SODO lani zabeležili že 12.522 polnjenj (leta 2018 10.656 polnjenj) in skupno porabo 138.459 kWh električne energije, kar je bilo za 28 odstotkov več kot leto prej. Skladno s večjim številom polnjenj narašča tudi zasedenost polnilnih postaj, pri čemer so bile te leta 2018 zasedene 3.260 ur, lani pa že 3.950 ur.
Dolžina polnjenja vozil je sicer odvisna od več dejavnikov, predvsem od polnilne moči in trenutne stopnje izpraznjenosti baterije, pri čemer je mogoče na hitrih polnilnicah prazne baterije električnih avtomobilov z zmogljivostjo od 18 do 24 kWh do vsaj 80-odstotne zmogljivosti napolniti že v dobre pol ure. 
In kaj kažejo statistični podatki za celotno obdobje delovanja hitrih polnilnic družbe SODO? V času od 1. januarja 2016 do konca minulega leta je bilo zabeleženih 41.403 polnjenj, polnilnice so bile v tem obdobju zasedene 13.938 ur, za potrebe polnjenja pa je bilo porabljenih skupno 408.288 kWh električne energije oziroma na eno polnjenje v povprečju 9,86 kWh. Povprečni čas polnjenja je znašal nekaj več kot 20 minut.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 3, skupna ocena: 3,67)