e-mobilnost

Ekološki rally letos že devetnajstič

Datum: 16. 6. 2020 Besedilo: Brane Janjič, Foto: Primož Lemež

V spretnostnih preizkusih so se najbolje odrezali predstavniki Avtohiše Klemenčič.

Ekološki rally letos že devetnajstič

Emobility je v soboto pripravil že devetnajsto ponovitev ekološkega rallyja. Vse skupaj se je začelo leta 1993 na GEOSS-u, ko sta »oče« Geometričnega središča Slovenije Peter Svetik in avtomobilski novinar Primož Lemež zasnovala prvi ekološko-turistični rally. Prvih nekaj let je bil start rallyja vedno iz Geossa, takrat se je rally tudi še imenoval Rally Geoss. Ob upokojitvi Petra Svetika pa se je tudi štart rallyja selil, poleg tega pa je ta prireditev dobila tudi nekaj drugih imen, kot je Rally Mladosti ali Rally prijateljstva, ko je ta potekal tako po Sloveniji kot Italiji. Dvakrat je bil ta Rally ne samo ekološki, ampak tudi precej tekmovalen, ko so pri Emobilityju pripravili resno tekmovanje, ki pa žal ni štelo pod okrilje FIA. Vseeno pa se je takrat Rallyja EkoNova in leto pozneje EcvoNova udeležilo veliko število najboljših ekip za tovrstne rallyja na svetu.

Letos se je Rally spet vrnil v stare tirnice in tudi domov na Geoss, pri čemer so se letošnje prireditve udeležili tudi nekateri veleposlaniki in predstavniki diplomatskega zbora. Start Emobility rallyja je bil pred ljubljanskim Magistratom, udeležence pa je nato pot vodila prek BTC-ja, kjer so morali udeleženci opraviti zanimivo spretnostno vožnjo in pokazati spretnost parkiranja električnega avtomobila. In to ne kateregakoli, ampak velikega električnega volkswagnovega crafterja in na presenečenje organizatorjev se je večina udeležencev pri tem zelo izkazala. Pot se je iz BTC-ja nadaljevala do geometričnega središča, kjer so tekmovalci morali opraviti z drugačno nalogo in s ploščatimi balinčki ciljati tarčo. 
Spretnostni preizkus se je nato nadaljeval na poligonu v Ločici, kjer je bilo treba v električnem VW eGolfu opraviti dva kroga po poligonu in v obeh krogih skušati doseči povsem enak čas. Nekaterim je to odlično uspelo, nekaterim malo manj, vsi pa so lahko preizkusili električno vozilo, kar je tudi osnovni namen te prireditve. 
Po kosilu je sledil še zadnji del poti, in sicer prek Luč in Podvolovljeka do Kamnika ter do cilja v Kranju, ki želi postati najboljše e-mobilnostno mesto v Sloveniji. Med potjo so morali udeleženci spet preizkušati svojo spretnost in sicer v ugibanju, koliko kovancev je v pločevinki. 
Primož Lemež, predsednik organizacijskega odbora, je po Emobility Rallyju povedal: »Ja res, kar dolgo brado ima ta prireditev. Zato tudi kakšnih večjih težav s samo organizacijo ni bilo. Malo smo se samo bali, kako bo s COVID-19 in ukrepi, saj smo datum prireditve določili ravno v času največje krize. Izkazalo se je, da smo imeli prav in da so bili vsi udeleženci zalo veseli prvega malo večjega VIP-diplomatskega srečanja. Veseli me tudi, da vsi to prireditev jemljejo kot srečanje in ne kot tekmovanje. Drugo leto se nam obeta že 20. izvedba tega Rallyja in prepričan sem, da bo te res prireditev na visoki ravni.«
Anže Lemež, direktor Emobility Rallyja, pa je dejal: »Vse je šlo odlično. Sama trasa je bila atraktivna, spretnostne igre in vožnje skrbno načrtovane in zato ni bilo nikakršnih težav. Seveda so imeli tisti, ki so se tega Rallyja udeležili prvič, nekaj težav predvsem pri časovnih kontrolah, vendar se je izkazalo, da so bili vsi udeleženci zalo kolegialni in so si medsebojno pomagali. «
Sicer rezultati na tem rallyju niso bili nikoli najpomembnejši, vseeno pa povejmo kako so se udeleženci odrezali. Največ pokalov je pobrala ekipa Avtohiše Klemenčič, saj sta Luka Klemenčič in Andreja zmagala v generalni razvrstitvi Emobility Rallyja. Najbolj spretna posadka v avtomobilu je bila prav tako članica ekipe Avtohiše Klemenčič; to je bil zdaj že nekdanji smučarski letalec Jurij Tepeš, ki mu je navigirala Nuša Rakovec. Med električnimi avtomobili pa sta bila najboljša Marko in Nataša Logonder z VW e-Upom.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 4)