e-mobilnost

V Sloveniji med 1.300 in 1.400 javnih e-polnilnih mest

Datum: 24. 6. 2020 Besedilo: Janja Ambrožič

Zaračunavanje storitve polnjenja je v pristojnosti ponudnikov.

V Sloveniji med 1.300 in 1.400 javnih e-polnilnih mest

Na Ministrstvu za infrastrukturo so marca letos začeli z evidentiranjem e-polnilne infrastrukture, ki poteka v okviru EU projekta IDACS (ID and Data Collection for Sustainable Fuels in Europe). Zaradi aktualnih razmer delo sicer traja dlje, kot so načrtovali, vendar ocenjujejo, da so do konca aprila 2020 evidentirali preko 90 odstotkov e-polnilne infrastrukture v državi. Do sredine leta 2022 naj bi vzpostavili nacionalno dostopno točko – spletni portal s podatki o vsakem e-polnilnem mestu.

Na ministrstvu opozarjajo, da je pri e-polnilni infrastrukturi treba biti pozoren na terminologijo. Tako izraz e-polnilnica označuje e-polnilno infrastrukturo, ki je postavljena na nekem mestu oz. lokaciji. Lahko jo sestavlja ena ali več e-polnilnih postaj, vsaka od e-polnilnih postaj pa ima lahko eno ali več e-polnilnih mest. E-polnilno mesto je tisti del e-polnilne postaje, ki omogoča polnjenje natančno enega električnega vozila.

»Ocenjujemo, da je vseh e-polnilnih mest v Republiki Sloveniji med 1.300 in 1.400, kar označuje tudi kapaciteto javne e-polnilne mreže. Načrtujemo, da bo registracija upravljavcev e-polnilne infrastrukture, ponudnikov storitev e-polnjenja in e-polnilnih mest končana do konca leta 2020,« pravijo na omenjenem ministrstvu in dodajajo, da je izbira poslovnega modela za zaračunavanje storitve polnjenja električnega vozila v pristojnosti vsakega pravnega subjekta, ki ponuja storitev električnega polnjenja. Ponudniki storitve e-polnjenja lahko to obračunavajo na več načinov – v obliki paketne ponudbe, glede na čas in moč e-polnjenja ali pa storitev ponujajo brezplačno.

Vlogo države na tem področju opredeljuje evropska direktiva, ki pravi, da morajo države članice zagotoviti, da so cene, ki jih zaračunavajo upravljalci javno dostopnih električnih polnilnih mest, primerne, lahko in jasno primerljive, pregledne in nediskriminatorne.

Ministrstvo bo v okviru Akcijskega programa za alternativna goriva v prometu kot enega izmed ukrepov za spodbujanje rabe alternativnih goriv v prometu uporabnike vozil na alternativna goriva obveščalo o stroških za gorivo v uporabnikom razumljivi obliki (npr. strošek za električno energijo na 100 prevoženih km).

Sicer so v postopku evidentiranja javne e-polnilne infrastrukture ugotovili, da je storitev električnega polnjenja brezplačna na nekaterih električnih polnilnicah v lasti občin in v lasti trgovcev/trgovskih centrov. Prav tako je storitev e-polnjenja brezplačna pri nekaterih drugih ponudnikih storitve e-polnjena, ampak samo pri e-polnjenju do moči 22 kW.
Ministrstvo za infrastrukturo v okviru Akcijskega programa za alternativna goriva v prometu kot enega izmed ukrepov za spodbujanje rabe alternativnih goriv v prometu priporoča lokalnim skupnostim, da v mestnih središčih zagotovijo brezplačno parkiranje vozil na električni pogon, še posebej na lokacijah, kjer je povpraševanje po parkirnih mestih veliko.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )