e-mobilnost

Na cestah že letos deset milijonov električnih vozil

Datum: 30. 6. 2020 Besedilo: Brane Janjič

V naslednjih letih naj bi se njihovo število skokovito povečevalo, letos pa naj bi bil njihov delež v skupni prodaji na globalnem trgu tri odstoten.

Na cestah že letos deset milijonov električnih vozil

Čeprav se je zaradi nastalih razmer povezanih s pandemijo prodaja avtomobilov po svetu na splošno upočasnila, naj bi prodaja električnih vozil letos v primerjavi z lani še pridobila in presegla številko dveh milijonov. Mednarodno združenje za energijo IEA v zadnjem poročilu o stanju na trgu električnih vozil tako ugotavlja, da naj bi delež električnih vozil v skupni prodaji novih vozil na globalni ravni letos dosegel tri odstotke, kar je rekordna številka. Nadaljnji prehod iz klasičnih k električnim vozilom pa bo po ugotovitvah omenjene organizacije odvisen predvsem od nadaljnjih ukrepov posameznih vlad in njihovih spodbujevalnih politik. Analitiki ob tem ugotavljajo, da se je rast prodaje električnih vozil v zadnjem desetletju gibala na letni ravni 30-odstotkov, razen lani, ko se je znižala na 6 odstotkov. Razlog temu naj bi bili predvsem dodatni omejevalni nakupni ukrepi na Kitajskem, ki je sicer že nekaj let najhitreje rastoči trg električnih vozil, pa tudi opustitev oziroma zmanjšanje spodbujevalnih ukrepov v nekaterih ključnih državah. 
Ne glede na to, pa je bilo leto 2019 za panogo električnih vozil eno najuspešnejših doslej, delež prodanih električnih vozil na globalnem trgu pa je lani dosegel 2,6 odstotka. Kot rečeno, Kitajska ostaja še naprej vodilni svetovni trg električnih vozil, pri čemer je bilo v tej državi lani prodanih polovica vseh novih električnih vozil na svetu. Drugi največji trg je s prodanimi 561 tisoč električnih vozil evropski, na tretje mesto pa so se s prodanimi 327 tisoči električnih vozil v letu 2019 uvrstile ZDA.
Poznavalci ocenjujejo, da se bo prodaja električnih vozil zaradi pozitivnih učinkov na okolje v naslednjih letih še okrepila, pri čemer naj bi po globalnem trajnostnem razvojnem scenariju naraščala za 36 odstotkov na leto in do leta 2030 dosegla številko 245 milijonov električnih vozil.  
Skladno s povečevanjem deleža električnih vozil narašča tudi število polnilnih postaj, pri čemer jih je bilo konec lanskega leta po svetu že 7,3 milijona, od tega 6,5 milijona v zasebni lasti.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )