e-mobilnost

Petrol bo kmalu postavil že dvestoto polnilnico

Datum: 11. 1. 2021 Besedilo: Brane Janjič, Foto: arhiv Petrola

Za letos načrtujejo tudi postavitev prve ultra-hitre polnilnice v Sloveniji.

Petrol bo kmalu postavil že dvestoto polnilnico

Družba Petrol v zadnjih letih intenzivno širi svojo električno polnilno infrastrukturo, pri čemer naj bi predvidoma že februarja presegli številko 200 električnih polnilnic. Konec minulega leta je bilo v njihovi mreži električne polnilne infrastrukture 179 električnih polnilnic, in sicer je Petrol v Sloveniji zagotavljal storitev polnjenja in upravljanja na 101 navadnih polnilnicah in 39 hitrih polnilnicah (od tega je bilo 26 hitrih polnilnic  družbe SODO), dodatno pa je upravljal še 25 navadnih polnilnic. Poleg tega je upravljal še z 4 navadne in 9 hitrih polnilnic na Hrvaškem in eno hitro polnilnico v Črni Gori. V prvih dveh letošnjih mescih naj bi po načrtih postavili še 18 navadnih polnilnic v Ljubljani in 4 hitre polnilnice po Sloveniji, na lokacijah Kozina, Maribor Vzhod in Tepanje Zahod pa napovedujejo tudi postavitev prvih lastnih ultra hitrih električnih polnilnic. V Petrolu ob tem napovedujejo še dodatno obogatitev polnilne infrastrukture, saj naj bi v prihodnje polnilnice postavljali tudi v sodelovanju z zainteresiranimi partnerji. Kot je povedal vodja Razvoja trajnostne mobilnosti v Petrolu dr. Tadej Smogavec, lahko Petrol k takšnemu partnerstvu veliko prispeva, saj ima visoko usposobljene ekipe, najsodobnejšo informacijsko podporo in možnost pridobivanja nepovratnih evropskih sredstev.

Konec minulega leta zaživela nova aplikacija OneCharge

Družba Petrol je sredi decembra predstavila tudi novo aplikacijo OneCharge za polnjenje električnih vozil in iskanje najbližjih polnilnic doma in v tujini. Ključna prednost nove aplikacije je, da v njej najdemo celotno električno polnilno infrastrukturo, na kateri Petrol ponuja storitev polnjenja, vključno s polnilnicami »roaming« partnerjev, aplikacijo pa lahko koristijo vsi uporabniki.
OneCharge uporabnikom omogoča pregled razpoložljivosti polnilnic in enostaven začetek polnjenja vozila s pomočjo kode QR, ki je povezana neposredno na priključek. Aplikacija med polnjenjem nudi vse ključne podatke o seji (trajanje, količina prenešene energije, moč polnjenja, pridobljen doseg), kar pomeni, da se uporabniku ni treba sprehoditi do vozila, da bi preveril stanje. Aplikacija prav tako omogoča pregled vseh preteklih polnjenj ter plačil ter filtriranje polnilnic glede na ceno in moč polnjenja ter tip priključka. Prav tako omogoča dostop do popolnih informacij o statusu posameznega priključka, ceni in zasedenosti polnilnic ter pregled nad celotno porabo za polnjenje električnega vozila. 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )