ABB premika meje

Švicarsko podjetje ABB je predstavilo najhitrejšo električno polnilnico na svetu, na kateri bodo štiri vozila hkrati električno vozilo za vožnjo do 100 kilometrov lahko napolnila v manj kot treh minutah. Modularna električna polnilnica Terra 360 bo v Evropi na voljo že v letošnjem letu, v ZDA pa prihodnje leto. Na 360 kW električni polnilnici bo voznik kakršen koli električni avtomobil lahko popolnoma napolnil v 15 minutah ali manj.

Vir: www.renewableenergyworld.com
Cene bencina silijo navzgor

Direktorat za energijo je objavil gibanje cen naftnih derivatov v Sloveniji v tretjem četrtletju, iz katerega izhaja, da so se cene občutno zvišale. Maloprodajne cene bencinskega goriva so bile v primerjavi z drugim četrtletjem višje za 6 odstotkov, dizelskega goriva za 7 odstotkov, avtoplina za 8 odstotkov in kurilnega olja za ogrevanje za 6 odstotkov. Na letni ravni so bile cene bencina višje za 26 odstotkov, dizelskega goriva pa za 30 odstotkov.

Vir: energetika-portal.si
ZDA pospešuje gradnjo vetrnic na morju

Amerška administracija je napovedala izgradnjo sedmih večjih vetrnih elektrarn na morju, ki naj bi jih postavili ob vzhodni in zahodni obali. Obratovati naj bi začele do leta 2025. Trenutno v ZDA deluje le ena tovrstna vetrna elektrarna z močjo 30 MW, ki je bila zgrajena leta 2016. Do leta 2030 naj bi sicer zgradili za 30 GW vetrnih elektrarn, kar naj bi zadoščalo za oskrbo 10 milijonov gospodinjstev.

Vir: www.dailymail.co.uk
EBRD finančno podprla EDS

EBRD je Elektrodistribuciji Srbije odobrila posojilo v višini 40 milijonov evrov, ki bo namenjeno uvajanju pametne merilne infrastrukture. S posojilom bo družba financirala prvo fazo uvajanja pametnih števcev, in sicer bodo v Kraljevu, Čačku in Nišu namestili približno 205.000 pametnih števcev. Z naložbo bodo izboljšali varnost in zanesljivost oskrbe z elektriko, zmanjšali izgube v omrežju in prihranili 5.000 ton emisij CO2 na leto.

Vir: www.ebrd.com
Coldplay zmanjšujejo ogljični odtis

Britanska rock skupina Coldplay se prihodnje leto odpravlja na okolju prijazno svetovno turnejo. Zavezali so se, da bodo v primerjavi s svojo prejšnjo turnejo emisije CO2 zmanjšali za 50%. Ukrepi za zmanjševanje ogljičnega odtisa skupine bodo vključevali uporabo sončne energije, biogoriva, mobilnega hranilnika in odjem električne energije iz OVE. Za pretvorbo gibanja svojih oboževalcev v energijo pa bodo uporabili kinetična tla.

Vir: www.bbc.com
Grčija in Egipt se povezujeta

Državi sta podpisali memorandum o sodelovanju pri izgradnji podvodnega kabla za prenos električne energije v vzhodnem Sredozemlju. Podvodna povezava bo temelj novega energetskega koridorja v vzhodnem Sredozemlju, ki bo izboljšal varnost oskrbe v regiji, saj bo omogočal prenos električne energije iz OVE, proizvedene v severni Afriki, v Evropo. S tem bo pospešil proces povečevanja deleža zelene energije v energetski mešanici EU.

Vir: www.seebiz.eu

Naš stik

ŠTEVILKA 5 / 2021
  • Energetski in prometni sektor v nizkoogljičnost z roko v roki
  • Potrebujemo premišljen razvoj polnilne infrastrukture
  • Naša zelena prihodnost je odvisna od distribucije 


18. 10. 2021

Začenja se 15. konferenca CIGRE-CIRED

V Laškem se bo jutri začelo največje srečanje energetskih strokovnjakov, ki se bodo zbrali na tradicionalni, že 15. konferenci slovenskih elektroenergetikov.

Začenja se 15. konferenca CIGRE-CIRED
18. 10. 2021

Ključno je ustrezno nasloviti nacionalne značilnosti

Na zadnji seji je vlada obravnavala kar nekaj točk s področja energetike.

Ključno je ustrezno nasloviti nacionalne značilnosti
18. 10. 2021

NEK septembra proizvedla 515.352 MWh bruto električne energije

Poročilo o delovanju Nuklearne elektrarne Krško za mesec september 2021.

NEK septembra proizvedla 515.352 MWh bruto električne energije
15. 10. 2021

V Sloveniji hodimo po pravi poti

V soorganizaciji portala Energetika.net in družbe Schneider Electric je včeraj potekala razprava o elektrifikaciji in trajnostni prihodnosti.

V Sloveniji hodimo po pravi poti
E-stik

E-stik

PRELISTAJ REVIJO >

Izšla je posebna številka revije Naš stik v digitalni obliki

Posebno izdajo revije Naš stik smo tokrat namenili jedrski energiji, ki je skupaj z obnovljivimi viri zagotovilo, da nam bo v naslednjih desetletjih uspelo speljati vse zastavljene podnebne cilje. Če vas zanima, kaj o njeni rabi menijo nekateri ključni deležniki, katere so njene prednosti, kakšne koristi prinaša in kje vse jo lahko uporabljamo, vabljeni k raziskovanju.

Laško, 19. do 21. oktober 2021

15. konferenca slovenskih elektroenergetikov

Beograd, 9. in 10. november 2021

Balkans Power

.

Ali veste

… da je učinek zvišanja cen plina na ceno električne energije devetkrat večji od učinka zvišanja cen ogljika. Cena ogljika v shemi ETS se je od januarja do septembra 2021 zvišala za okoli 30 EUR/tCO2.

KOLUMNE

Nizkoogljična energetska mešanica za trajnostni razvoj

Nizkoogljična energetska mešanica za trajnostni razvoj

Rešitev za Slovenijo je uporaba vseh nizkoogljičnih virov, in to v deležu glede na njihovo učinkovitost pri okoljski, energetski, ekonomski in socialni varnosti.

Preveri svoj letni energetski prihranek

NISTE NAŠLI ŽELENIH VSEBIN?

Obdobje od: Razširjeno iskanje
Obdobje do:
Rubrika:
Ključna beseda: Išči
Ključna beseda: Išči