Delovanje jedrske elektrarne v kriznih razmerah
Vladimir Habjan
/ Categories: Jedrska energija

Delovanje jedrske elektrarne v kriznih razmerah

»V Nuklearni elektrarni Krško, ki velja za objekt pomembne državne infrastrukture, se zavedamo svoje odgovornosti, da v vseh okoliščinah zagotavljamo varnost obratovanja in proizvodnjo električne energije. Temu primerno v elektrarni konzervativno in sproti načrtujemo ukrepe glede na okoliščine povezane s pojavom novega koronavirusa.

Z razglasitvijo epidemije na državni ravni prehajamo na zagotavljanje zgolj tistih funkcij, ki so potrebne za zagotavljanje varnega in stabilnega obratovanja elektrarne. To pomeni izmenski nadzor obratovanja, nujna testiranja varnostne opreme, nujna vzdrževalna dela, analitična kemija hladilnih medijev, radiološki nadzor znotraj elektrarne in v okolju, ter fizično varovanje elektrarne.

Začasno se zapirajo vsa gradbišča oziroma delovišča na projektih, uvaja se delo in pripravljenost na domu za vse podporne funkcije organizacije NEK, dovoljeni so samo vstopi v elektrarno in tiste storitve, ki so nujne za nemoteno odvijanje osnovnih funkcij zagotavljanja varnosti in obratovanja.

Izjemna pozornost in ukrepi so namenjeni samozaščitnemu obnašanju izmenskega osebja in zagotavljanju pogojev za zmanjšanje tveganja okužbe. Insistiramo na spoštovanju navodil za zmanjšanje verjetnosti prenosa virusa, samoizolacije, medsebojne ločenosti in stalnosti izmenskih posadk, dezinfekcije skupnih vozlišč, kontrole temperature ob vstopu v elektrarno.

Deset dni nazaj so bili sprejeti ukrepi kot so prepoved obiskov zainteresiranih skupin javnosti v NEK, prepoved službenih potovanj, dvotedenska karantena za vse povratnike iz počitnic v Italiji, prehod na sestanke preko digitalnih povezav. Podali smo jasna navodila samozaščitnega obnašanja zaposlenih izven delovnega časa, torej doma.

S sprejetimi ukrepi smo zagotovili najvišjo možno stopnjo samoizolacije in zmanjšali tveganja za okužbe z virusom na najnižjo možno raven. Istočasno nadaljujemo z varnim in stabilnim obratovanjem tudi v teh novih okoliščinah.«

Previous Article Čistejše oblike prevoza ena izmed prioritet EU in Slovenije
Next Article GIZ-DEE pripravljen na morebitne krizne razmere
Print
345
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.