Letos opismenjevanje na temo pametnih omrežij
Polona Bahun
/ Categories: Energetika

Letos opismenjevanje na temo pametnih omrežij

Na tokratnem Elektrofestu so mladim na zanimiv in interaktiven način predstavili pametna omrežja in njihov pomen za delovanje elektroenergetskega omrežja v prihodnosti.

Osrednji dogodek Elektrofesta je bil, kot že leta poprej, odprtje razstave v preddverju upravne stavbe družbe ELES. Na razstavi so predstavili, kako se nove vrednote družbe ELES, ki jih poosebljajo vrhunski športniki, ki jih družba ELES na njihovi poti podpira, odražajo skozi opravljanje dejavnosti sistemskega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja in kako jih živijo zaposleni. Odprtja razstave so se udeležili direktor področja za upravljanje s sredstvi in projekti družbe ELES Miran Marinšek, direktor EIMV dr. Boris Žitnik in dekan FE UL, dr. Igor Papič, ter športniki, ambasadorji vrednot družbe ELES – kanuist Benjamin Savšek, veslač Marin Medak, Urška Žigart, Laura Šimenc in Tanja Elsner, kolesarke ekipe BTC City in predstavniki Atletske zveze Slovenije.

Zbrane je uvodoma pozdravil Miran Marinšek, ki je poudaril, da se pomena pametnih omrežij v Elesu zelo dobro zavedamo, zato jim posvečamo veliko pozornosti.

Kot je dejal direktor EIMV dr. Boris Žitnik, delo na področju pametnih omrežij zahteva širok spekter znanj iz elektrotehnike, energetike, informatike in telekomunikacij. V Sloveniji ta znanja imamo, uspešni smo pri razvoju novih izdelkov, konceptov in tehnoloških rešitev ter aktivno sodelujemo v mednarodnih projektih s številnimi znanimi in uglednimi inštitucijami. Dekan FE UL dr. Igor Papič pa je poudaril, da smo v Sloveniji pri izvajanju razvojnih projektov na področju pametnih omrežij  med vodilnimi državami v Evropi.

Generalni direktor družbe GEN energija, Martin Novšak je po otvoritvi dodal, da je poleg pametnih omrežjih ključna tudi »pametna« – torej zanesljiva, konkurenčna in trajnostno naravnana proizvodnja električne energije.

Ker so bila osrednja tema letošnjega Elektrofesta pametna omrežja, so strokovnjaki družbe ELES za dijake pripravili predavanje, v katerem so jim na zanimiv in interaktiven način povedali kaj so pametna omrežja, zakaj jih potrebujemo ter kakšne spremembe bodo prinesla odjemalcem. Elektroinštitut Milan Vidmar je predstavil aplikacijo korelator izpada daljnovodov zaradi udara strel. Družba GEN energija je za dijake pripravila tekmovanje v oblikovanju čim bolj ustrezne energetske mešanice, s katero zadostimo dnevnim potrebam Slovenije po električni energiji. Na Fakulteti za elektrotehniko UL pa so dijaki preko igre spoznali principe prenosa električne energije od elektrarn do porabnikov.

Pred poslovno stavbo družbe ELES je Zavod 404, mladinski tehnološki center, dijakom predstavil dva projekta, ki sta nastala pod njihovim okriljem - brezpilotno letalo IKARUS in robotsko vozilo 3BOT.

Previous Article Kako do ciljnih prihrankov energije?
Next Article Avgusta proizvodnja za 2,3 odstotka večja od načrtovane
Print
2341
Avtor fotografij:Vladimir Habjan, Miro Jakomin