Termo energija

Blok 6 TEŠ v krajšem remontu

V termoelektrarni Šoštanj so 27. aprila plansko zaustavili blok 6 zaradi rednih vzdrževalnih del, ki naj bi jih predvidoma zaključili do 9. maja.

Blok 6 TEŠ v krajšem remontu

V Termoelektrarni Šoštanj so 27. aprila začeli z rednimi vzdrževalnimi deli, ki naj bi jih predvidoma končali do 9. maja. V času zaustavitve bloka 6 bodo proizvodnjo električne energije za potrebe elektroenergetskega omrežja Slovenije in toplote za Šaleško dolino zagotavljali s pomočjo bloka 5 in plinskih enot. Kot so sporočili iz termoelektrarne Šoštanj, so do omenjene zaustavitve letos proizvedli že 1.208 GWh električne energije, od tega jih je samo blok 6 proizvedel 1.012 GWh. Poleg tega so v istem časovnem obdobju proizvedli še 161 GWh toplotne energije za Šaleško dolino, od tega blok 6 122 GWh. Blok 6 so zaradi obratovalnih težav nekajkrat kratkotrajno zaustavili že v jesenskih mesecih, večja daljša zaustavitev pa je bila lani, ko so ga 7. maja zaradi obsežnejšega remonta zaustavili za skoraj tri mesece.

Blok 6 sicer sodi med tehnološko in ekološko najsodobnejše naprave na svetu, pri čemer neto izkoristek bloka pri polni moči znaša več kot 42 odstotkov, povprečni neto izkoristek obratovanja pa 40 odstotkov, kar pozitivno vpliva tudi na nižje emisije CO2. Povprečna razpoložljivost bloka 6 zadnja tri leta je sicer znašala visokih 97,45 odstotka. N gre pozabiti, da TEŠ proizvede kar tretjino vse električne energije v Sloveniji, v določenih obdobjih pa celo do polovice. Leta 2021 so v TEŠ tako proizvedli 3.166 GWh električne energije, od tega samo blok 6  2.507 GWh. Hkrati pa je bilo proizvedeno tudi 343 GWh toplotne energije.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.