Energetika

Energetika Ljubljana širi mrežo polnilnic

V podjetju Energetika Ljubljana, kjer se zavedajo pomena okolju prijaznih vozil, spodbujajo uporabo vozil na metan in širijo mrežo polnilnic.

Energetika Ljubljana širi mrežo polnilnic

Energetika Ljubljana je največji ponudnik goriva za okolju prijazna vozila na stisnjen zemeljski plin (CNG) oz. metan v Sloveniji. Ob zagotavljanju širjenja mreže javnih polnilnic v Ljubljani in drugod po Sloveniji bo odslej spodbujanje trajnostne mobilnosti z uporabo vozil na metan zagotavljala tudi s ponudbo hišnih polnilnic.

Kot pojasnjujejo v Energetiki Ljubljana, se kot nosilec obstoječega in nadaljnjega razvoja uporabe metana v prometu zavedajo tudi odgovornosti za zanesljivo oskrbo z gorivom. Povečan obseg voznega parka javnih podjetij in služb Mestne občine Ljubljana, kot tudi individualnih uporabnikov, vključno z vsem tranzitom, namreč zahteva nadaljnjo širitev mreže polnilnic.

V načrtu tudi postavitev prve LNG polnilnice

Trenutno sta v Ljubljani dve javni polnilnici, in sicer v Šiški, na Cesti Ljubljanskih brigad 1, in na Viču, na P+R Dolgi most. Skladno z naraščanjem deleža okolju prijaznih vozil, Energetika Ljubljana načrtuje postavitev novih polnilnic, tako v Ljubljani kot drugod po Sloveniji. Za leto 2017 načrtuje postavitev tretje polnilnice v Ljubljani, in sicer na Letališki cesti. Ob istočasni širitvi polnilnic za vozila na metan Energetika Ljubljana načrtuje tudi postavitev prve LNG polnilnice, to je polnilnice za utekočinjen zemeljski plin. S tem bo Ljubljana dobila svoje mesto na Mediteranskem koridorju, ki bo logistično povezal tranzitni promet med vzhodom in zahodom Evrope.

Več pomembnih prednosti uporabe vozil na metan

V Energetiki Ljubljana poudarjajo, da je uporabnikom pri izbiri vozil pomembna cela vrsta tako tehničnih kot estetskih in cenovnih prednosti. Ena od inovativnih prednosti, ki vozila na metan ločijo od ostalih vozil, je možnost namestitve polnilnice v lastnem domu. Pogoj za to je le, da je uporabnik priključen na zemeljski plin. Ne nazadnje kot pomembno prednost za uporabnike vozil na metan omenjajo tudi ugodno cena goriva. Če upoštevamo ceno metana in njegovo energijsko vrednost, plačamo zanj precej manj kot za energijsko enako količino drugih pogonskih goriv.

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.