Energetika

K nam prihaja alžirski plin

Slovenska delegacija je danes v Alžiriji podpisala pogodbo o dolgoročni dobavi plina, ki naj bi k nam začel prihajati že v začetku prihodnjega leta.

K nam prihaja alžirski plin

V Alžiriji se danes mudi slovenska delegacija z ministrom za infrastrukturo mag. Bojanom Kumrom in zunanjo ministrico mag. Tanjo Fajon na čelu, poglavitni namen obiska pa je podpis pogodbe o dobavi alžirskega plina Sloveniji. Minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer je pred odhodom v Alžir poudaril, da je podpis pogodbe o dobavi zemeljskega plina za Slovenijo izrednega pomena, saj nam v sedanjih nestanovitnih časih zagotavlja dodatno zanesljivost oskrbe z zemeljskim plinom za prihodnjih nekaj let. Minister za infarstrukturo mag. Bojan Kumer je po podpisu pogodbe izpostavil, da je naš cilj, da danes podpisano zelo pomembno strateško dolgoročno pogodbo za dobavo zemeljskega plina iz Alžirije še nadgradimo in povečamo oskrbo Slovenije s plinom iz Alžirije in dodal, da Slovenija vidi veliko možnosti  tudi za razvoj sodelovanja na področju obnovljivih virov energije s poudarkom na sončni energiji in seveda izmenjavo dobrih praks na teh področjih.

Gre sicer za triletno pogodbo med Geoplinom in alžirsko družbo Sonatrach z možnostjo podaljšanja in povečanja dogovorjenih količin, pri čemer naj bi sprva Slovenija preko plinovodnih povezav prek Italije prejemala 300 milijonov kubičnih metrov alžirskega plina na leto, kar zadostuje za dobro tretjino naše lanske porabe (približno 3,5 TWh). Ta naj bi sicer bila letos zaradi neugodnih razmer na trgu in posledično zmanjšanja odjema precej manjša. 
Drugače pa tudi zadnje informacije iz Plinovodov pravijo, da slovenski plinski prenosni sistem obratuje brez posebnosti glede zagotavljanja zanesljivosti oskrbe. Nad prvotnimi načrti uspešno poteka tudi polnjenje evropskih skladišč plina, tako da je skupna napolnjenost skladišč konec minulega tedna bila že 95,5-odstotna (1067 TWh). 

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon pa se je v okviru obiska srečala z ministrom za zunanje zadeve in narodne skupnosti v tujini Ljudske demokratične republike Alžirije Ramtanom Lamamro. Dogovorila sta se za podpis Memoranduma o sodelovanju med ministrstvoma za zunanje zadeve, v katerem so predvideni konkretni predlogi za okrepitev sodelovanja med državama, med drugim tudi na področju obnovljivih virov energije. »Ministrstvo za zunanje zadeve bo tudi v prihodnje odpiralo vrata gospodarskemu sodelovanju med državama,« je poudarila ministrica Fajon. Ministra sta govorila tudi o odprtju veleposlaništev v obeh državah in aktualnem dogajanju v Evropi in na severu Afrike. Odnosi med Slovenijo in Alžirijo so se posebej v zadnjem letu okrepili tako na političnem kot tudi na gospodarskem področju, in sicer z rednimi političnimi srečanji na najvišji ravni, podpisom sporazuma o gospodarskem sodelovanju in dogovorom o dobavi plina Sloveniji. Državi sodelujeta tudi v okviru neformalne skupine držav EUMED, ki jih povezujejo sredozemske in aktualne teme EU. Ministrica Fajon se je vljudnostno srečala tudi s predsednikom republike Abdelmadžidom Tebunejem. 

 

Brane Janjič
O avtorju