Energetika

Peti Nejčev spominski pohod

Prireditev v spomin na mladega Nejca Mesariča, ki je ob odpravljanju  poškodb na omrežju v tragični nesreči izgubil življenje.
Peti Nejčev spominski pohod

Pohodniška sekcija športnega društva Elektra Maribor je v soboto izvedla že peti spominski pohod v počastitev spomina na Nejca Mesariča. Pred petimi leti, v začetku februarja, je Slovenijo zajela naravna ujma izjemnih razsežnosti. Zaradi poškodovanega elektrodistribucijskega omrežja je bilo takrat več tisoč odjemalcev brez oskrbe z električno energijo. Pri odpravljanju poškodb na omrežju in pri ponovnem vzpostavljanju oskrbe z električno energijo na območju Elektra Maribor, je v tragični nesreči izgubil življenje mladi sodelavec Nejc Mesarič. V spomin nanj tako že peto leto poteka pohod in spominska slovesnost, ki se ga poleg zaposlenih v Elektru Maribor udeležujejo tudi številni gostje in že tradicionalno tudi predstavniki Hrvaškega elektrogospodarstva, ki je s svojimi ekipami takrat nesebično priskočilo na pomoč slovenskim elektromonterjem pri odpravljanju obsežnih posledic vremenske ujme. 

Predsednik uprave družbe Elektro Maribor mag. Boris Sovič je ob letošnjem pohodu povedal: »Pet let mineva, kar je narava pokazala svojo neznansko moč. Ledeni žled je povzročil ogromno škodo na elektroenergetskem omrežju, zaradi katere so bili v Sloveniji sto tisoči uporabnikov brez električne energije. 
Zaposleni v slovenski elektrodistribuciji so v zelo zahtevnih razmerah z izjemnimi napori, skupaj s pripadniki sil zaščite in reševanja, gasilci, gozdnimi delavci in številnimi drugimi, tudi prostovoljci, v najkrajšem možnem času ponovno zagotovili oskrbo prebivalstva in gospodarstva z električno energijo. 
Pri odpravljanju posledic žleda smo v tragični nesreči na Slovenjebistriškem Pohorju žal izgubili mladega sodelavca. Vsako leto se zberemo na spominski slovesnosti v osrčju pohorskih gozdov, da počastimo plemenitost, hrabrost in požrtvovalnost mladega Nejca, ki je nesebično priskočil na pomoč pri odpravljanju posledic naravne ujme ter da se spomnimo, da si zaposleni v slovenski elektroenergetiki ves čas, v vsakih vremenskih in terenskih razmerah neutrudno prizadevajo za kakovostno oskrbo Slovenije z električno energijo. Katastrofalna naravna ujma leta 2014 žal ni bila zadnja. V zadnjih letih narašča število dni z izrednimi vremenskimi razmerami, samo v letu 2018 jih je bilo 27. Zaradi klimatskih sprememb in potreb naših uporabnikov po kakovostni oskrbi z električno energijo, sistematično povečujemo robustnost omrežja. 
Po letu 2014 smo povečali dolžino podzemnih in izoliranih nadzemnih vodov za skoraj 1.700 km, dolžino neizoliranih nadzemnih vodov pa zmanjšali za nekaj več 1.200 km, tako da je delež kabliranega in nadzemnega izoliranega srednje- in nizkonapetostnega omrežja že dosegel 70 odstotkov.
Visoko, drugo mesto Slovenije na svetu po energetski varnosti, zanesljivosti energetske infrastrukture, je odraz strokovnega in požrtvovalnega dela zaposlenih v slovenski energetiki, ki s tem izkazujejo tudi svojo pripadnost družbeni skupnosti.«

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.