Energetika

PTČ so učinkovita energetska rešitev

Kot so poudarili na delavnici, ki jo je pripravilo GIZ DZP, so plinske toplotne črpalke zelo pomembne za celostno energetsko oskrbo.
PTČ so učinkovita energetska rešitev

Tovrstni sistem namreč omogoča ogrevanje, hlajenje in pripravo tople sanitarne vode z eno napravo.

Strokovnega srečanja, ki je pred nedavnim potekalo v kongresnem centru hotela Mons v Ljubljani, so se udeležili operaterji distribucijskega omrežja, projektanti in izvajalci notranje plinske napeljave, energetski svetovalci ter vzdrževalci poslovnih in stanovanjskih objektov.

Veliko zanimanje za okolju prijazni vir 

Na delavnici, ki jo je pripravilo Gospodarsko interesno združenje za distribucijo zemeljskega plina (GIZ DZP), se je več kot 90 udeležencev seznanilo s tehnologijo delovanja ter ekonomskim in okoljskim potencialom plinskih toplotnih črpalk, ki združujejo uporabo energije okolice (zraka) in okolju prijaznega primarnega vira (zemeljskega plina).

Načine delovanja plinskih toplotnih črpalk in trende na trgu je predstavil dr. Janko Remec s Fakultete za strojništvo, Univerza v Ljubljani. Gregor Debevec iz podjetja Valmor d.o.o. in Mitja Janež iz podjetja Vaillant d.o.o. sta predstavila primere že delujočih plinskih toplotnih črpalk v Sloveniji. Andrej Farazin iz Javnega podjetja Energetika Ljubljana je udeležence seznanil s prvimi izkušnjami pri delovanju plinske toplotne črpalke v poslovnem objektu na Verovškovi 70.

Omenjenim predstavitvam v hotelu Mons sta sledila vodena ogleda plinske toplotne črpalke na Energetiki Ljubljana in v prostorih podjetja Vaillant. (mj)

Več o tem na http://www.zemeljski-plin.si/si/aktualno/76

  

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.