Omrežja

Septembrski odjem precej podoben lanskemu

Slovenski odjemalci so septembra iz prenosnega omrežja prevzeli 997,6 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo le za 0,4 odstotka manj kot septembra lani.

Septembrski odjem precej podoben lanskemu

Odjem po posameznih skupinah je bil tokrat nekoliko drugačen od običajnega, saj so neposredni odjemalci deveti letošnji mesec iz prenosnega omrežja prevzeli za 4,9 odstotka več električne energije kot septembra lani oziroma skupno 126 milijonov kilovatnih ur, medtem ko je odjem distribucijskih podjetij bil od primerljivega lanskega manjši za 0,4 odstotka in je znašal 849 milijonov kilovatnih ur. Manjši od lanskega je bil septembra tudi odjem ČHE Avče, ki je za potrebe črpanja prevzela 22,6 milijona kilovatnih ur električne energije ali za petino oziroma natančneje 5,8 milijona kilovatnih ur manj kot lani.
In kaj kažejo primerjalni podatki na letni ravni? V prvih devetih letošnjih mesecih so slovenski odjemalci iz prenosnega omrežja prevzeli 9 milijard 281,8 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 2,6 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Odjem neposrednih odjemalcev je bil v navedenem obdobju manjši za 6,6 odstotka in je znašal milijardo 75 milijonov kilovatnih ur, odjem distribucijskih podjetij je znašal 7 milijard 930,5 milijona kilovatnih ur in je bil za štiri odstotne točke večji od lanskega, ČHE Avče pa je za potrebe črpanja prevzela skoraj enako količino električne energije, in sicer 276,3 milijona kilovatnih ur, kar je bilo le za 0,3 milijona ali 0,1 odstotka več kot v istem času lani.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.