Omrežja

Znani zmagovalci Elesovega mednarodnega natečaja za razvoj sodobnih tehnologij

Strokovno žirijo je najbolj prepričala rešitev podjetja OKTO Grid iz Kopenhagna, ki omogoča obsežno digitalizacijo pri spremljanju stanja elektroenergetskega omrežja.

Znani zmagovalci Elesovega mednarodnega natečaja za razvoj sodobnih tehnologij

Eles je konec minulega leta objavil mednarodni natečaj za razvoj tehnologij, ki temeljijo na umetni inteligenci in bodo uporabne v prenosnem omrežju, in sicer na področju upravljanja s sredstvi elektroenergetskega omrežja, analitike trgov v realnem času, uporabe opreme s ciljem povečanja prenosnih zmogljivosti, energetskega prehoda tre kibernetske varnosti in varnosti analitike v oblaku. Natečaj je bil odprt v času od 10. decembra 221 do 10. januarja letos, nanj pa je prispelo kar 115 prijav iz 31 držav sveta, meda katerimi so bile tudi štiri iz Slovenije. Ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali Elesovi strokovnjaki z različnih področij, je vse prispele predloge temeljito pregledala in ocenila, med vsemi prijavami pa so nato izbrali deset finalistov, ki so nato članom žirije še podrobneje predstavili svoje rešitve in predloge pilotnih projektov. Žirijo je najbolj prepričala rešitev AI IoT Sensor, danskega podjetja OKTO Grid, ki omogoča obsežno digitalizacijo pri spremljanju stanja elektroenergetskega omrežja. Na drugo mesto pa se je uvrstila rešitev estonskega podjetja Hepta Airborne, ki optimizira današnji postopek pregledovanja s tehnologijo UAV in programsko opremo z izboljšano umetno inteligenco.
Z zmagovalcem natečaja se bo Eles dogovoril za izvedbo pilotnega projekta ter mu omogočil operativno podporo in mentorstvo Elesovih strokovnjakov. Začetek izvajanja zmagovalnega pilotnega projekta je sicer predviden v aprilu.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.