Naš stik, št. 6, december 2021

V tej številki lahko preberete...

Dr. Dalibor Kranjčič: Z umetno inteligenco do učinkovitejšega obvladovanja sistema

Znanstvenoraziskovalno delo dr. Daliborja Kranjčiča je usmerjeno v razvoj modelov hidroenergetskih objektov, določenih z uporabo sodobnih metod na področju umetne inteligence in evolucijskih algoritmov. Njegovo delo poleg tega zajema še vodenje službe, ki sistemsko upravlja center vodenja in projekte s področja procesne informatike in digitalne transformacije, področij, ki z razvojem trga in uvajanjem razpršenih obnovljivih virov, vse bolj vstopajo tudi v energetiko.

Emil Cek: Elesovi operaterji dobivajo novo orodje za vodenje elektroenergetskega sistema

Za zanesljivo obratovanje slovenskega elektroenergetskega sistema so ključnega pomena sodobna orodja, ki omogočajo nadzor in daljinsko krmiljenje energetskih objektov, izravnavo bilance delovne moči in odstopanja frekvence ter izvajanje analiz za zanesljivo in nemoteno obratovanje elektroenergetskega sistema v vseh okoliščinah. Med njimi je sistem vodenja SCADA/EMS, s katerim bodo v Elesu elektroenergetski sistem lažje obvladovali v kritičnih in bolj optimalno upravljali v normalnih obratovalnih razmerah.

Marko Kenig: Hidroelektrarno Brežice združujemo s fotovoltaiko

Vodja razvoja in investicij v družbi Hidroelektrarne na Spodnji Savi Marko Kenig je svojo karierno pot začel kot elektroinženir za opremo v TE Brestanica. Tam se je od začetka spoznal s tehnologijo termoelektrarne, s plinskimi turbinami, potem pa je začrtal pot proti hidro področju. Danes je kot vodja razvoja in investicij odgovoren za postavitev prve hibridne elektrarne v Sloveniji. Sončna elektrarna bo delovala vzporedno s HE Brežice in bo tako koristila tudi volumen pretočne akumulacije, zato lahko govorimo o hibridni proizvodnji električne energije iz dveh obnovljivih virov.

Kazalo vsebine

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.