Naš stik, št. 1, februar 2022

V tej številki lahko preberete...

Slovenija naj bi premog opustila najpozneje leta 2033

Vlada je v začetku januarja sprejela Nacionalno strategijo za izstop iz premoga, ki predvideva opustitev rabe premoga za proizvodnjo električne energije najpozneje leta 2033. Pristojna ministrstva naj bi zdaj v pol leta pripravila tudi predloga zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje in o gospodarskem prestrukturiranju Savinjsko-šaleške regije.

Gen energija stavi na vizijo 3+1

Gen energija kot rešitev za zagotovitev nadaljnje zanesljive oskrbe Slovenije z električno energijo in izpolnitev ciljev o ogljično nevtralni družbi ponuja kombinacijo hidro, sončne in jedrske energije, pri čemer naj bi stabilnost sistema ohranjali tudi s pomočjo plina.

Povpraševanje pognalo cene v nebo

Cene zemeljskega plina in električne energije so se v zadnjem lanskem četrtletju začele strmo dvigati in so dosegle rekordne ravni, s tem pa v težave pognale industrijo in gospodinjstva. Poglavitni razlog za viharna dogajanja na svetovnem energetskem trgu je bilo povečano povpraševanje, ki so ga spremljale nezmožnost sledenju rasti z novimi proizvodnimi viri in neugodne vremenske razmere. 

Kazalo vsebine

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.