Naš stik, št. 2, april 2022

V tej številki lahko preberete...

Investicije v omrežje bodo letos precej okrnjene

Elektroenergetska podjetja so tudi za letos imela zastavljene precej ambiciozne naložbene načrte, povezane s cilji o povečanju deleža obnovljivih virov, ki pa jih je, vsaj v prenosnem in distribucijskih podjetjih, prekrižalo sprejetje Zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic visokih cen energentov. Zaradi izpada več deset milijonov evrov prihodkov iz omrežnine bodo morala podjetja del že predvidenih naložb preložiti v naslednja leta, s tem pa se bo razkorak med potrebami in stanjem na terenu še povečal.

Jedrske elektrarne spadajo med najbolj trdne zgradbe na svetu

Zadnje čase se mnogi sprašujejo, koliko je dogajanje v Ukrajini nevarno zaradi bližine jedrskih elektrarn. Na seznamu dogodkov, ki lahko poškodujejo reaktor in se končajo z radioaktivnimi izpusti, požari nimajo prav velikega deleža. Omembe vrednih izpustov radioaktivnosti ni mogoče pričakovati niti ob dolgotrajni, večtedenski izgubi električnega napajanja v Černobilu. 

Prioritete ostajajo vlaganja v različne obnovljive vire

Vodstvo Dravskih elektrarn Maribor je med prednostne naloge v naslednjih štirih letih postavilo izpeljavo načrtovanih projektov, ki se nanašajo na čim večjo izrabo obnovljivih virov – vode, vetra, sonca in geotermalne energije. Za letos načrtujejo za četrtino več investicij kot lani, ko so zanje namenili petnajst milijonov evrov.

Kazalo vsebine

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.