Naš stik, št. 3, junij 2022

V tej številki lahko preberete...

Z REPowerEU k zmanjšanju energetske odvisnosti 

Evropska komisija je v iskanju rešitev za trenutno energetsko krizo in zmanjšanje odvisnosti od ruskih energentov sredi maja predstavila obsežen akcijski načrt REPowerEU. V njem med drugim predlaga okrepitev dolgoročnih ukrepov za povečanje energetske učinkovitosti, pospešitev uvajanja energije iz obnovljivih virov in vzpostavitev skupnega nabavnega mehanizma.

Zanimanje za postavitev lastnih elektrarn hitro narašča, a s tem tudi težave

Ukrajinska vojna in z njo povezana energetska kriza je povzročila ponoven temeljit premislek o naši nadaljnji energetski oskrbi in preveliki energetski odvisnosti od uvoza energentov, pri čemer se poleg povečanja energetske učinkovitosti kot ena boljših in dolgoročnejših rešitev kaže predvsem večja naslonitev na obnovljive vire energije.

Daljnovod Cirkovce–Pince kmalu v poskusno obratovanje

Z izgradnjo dvosistemskega 400 kV daljnovoda Cirkovce–Pince bo Slovenija s prenosnim omrežjem povezana še z zadnjo sosednjo državo, to je Madžarsko. Širše gledano je omenjeni daljnovod del povezave med tremi državami: Madžarsko, Hrvaško in Slovenijo, saj gre en daljnovodni sistem na Madžarsko v Heviz, drugi pa na Hrvaško v Žerjavinec. Začetek zagonskih in funkcionalnih preizkusov je predviden konec junija.

Kazalo vsebine

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.