Naš stik, št. 4, avgust 2022

V tej številki lahko preberete...

Elektrogospodarstvo rešitve za izzive prihodnosti išče tudi v mednarodnih projektih

Elektrogospodarstvo in celotna energetika sta podobno kot drugi veliki infrastrukturni sistemi zaradi svojega pomena in s tem povezane previdnosti dolgo veljala za bolj konservativno panogo, v kateri so se veliki premiki dogajali na daljše časovno obdobje. Z vzpostavljanjem energetskega trga, prodorom razpršenih virov proizvodnje, povečevanjem števila toplotnih črpalk, e-mobilnostjo in vstopom v novo dobo elektrifikacije pa so se potrebe po hitrejšem iskanju odgovorov na nove izzive povečale.

Leto 2021 minilo v znamenju skokovitega naraščanja cen energentov

Minulo leto so po spodbudnih novicah o okrevanju gospodarstva po pandemiji zasenčile novice o hitrem zviševanju cen ključnih energentov, pri čemer so nanje poleg povečanega povpraševanje vplivali tudi številni drugi dejavniki.
Kot navajajo v Agenciji za energijo, ki je tudi letos pripravila izčrpno poročilo o stanju na področju energetike v Sloveniji v letu 2021, so bili ti bolj strukturne narave in povezani s prehodom na bolj trajnostno mešanico proizvodnih virov.

Od 30. junija obratuje elektroenergetska povezava med Madžarsko in Slovenijo

S tem se je po več letih prizadevanj za izgradnjo manjkajoče povezave Slovenije s prenosnim omrežjem sosednje Madžarske zaključila največja investicija v infrastrukturo prenosnega omrežja v zgodovini Elesa, ki je skupaj z izgradnjo nove 400/110 kV RTP v Cirkovcah vredna dobrih 150 milijonov evrov.

Kazalo vsebine

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.