Naš stik, št. 5, oktober 2022

V tej številki lahko preberete...

Dosežen evropski dogovor o nujnem posredovanju pri visokih cenah energije

Ministri EU za energijo so na izrednem zasedanju potrdili uredbo Evropske komisije o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije. Uredba uvaja skupne ukrepe za zmanjšanje povpraševanja po električni energiji in zamejitev prihodkov proizvajalcev električne energije, ki proizvajajo energijo s cenejšo tehnologijo, ki naj bi se distribuirali končnim odjemalcem ali pa dobaviteljem električne energije, ki jih je regulirana cena prizadela.

Obstoječe energetske lokacije potencial tudi za prihodnost

Če želimo slovenskemu gospodarstvu in gospodinjstvom še naprej zagotavljati zanesljivo, kakovostno in konkurenčno oskrbo z električno energijo in slediti napovedim o povečanem povpraševanju v dobi nove elektrifikacije družbe, bo treba poleg namestitve številnih dodatnih obnovljivih proizvodnih virov, razmišljati tudi o ohranitvi obstoječih dragocenih energetskih lokacij. Nekaj spodbudnih načrtov o tem že obstaja.

Projekt SINCRO.GRID uspešno zaključen

Skupni projekt Slovenije in Hrvaške, ki ga je sofinancirala Evropska komisija, prinaša številne pozitivne učinke v omrežje obeh držav in tudi širše regije in je dober zgled sodelovanja med sosednjimi sistemskimi operaterji.


 

Kazalo vsebine

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.