Novice

Napovedujemo: Konferenca Kakšna je perspektiva trajnostne prenove in gradnje stavb v Sloveniji?

Stičišče za trajnostno prenovo in gradnjo stavb organizira svojo prvo konferenco z naslovom Kakšna je perspektiva trajnostne prenove in gradnje stavb v Sloveniji?, v okviru katere bodo svoje poglede predstavili strokovnjaki in ključni deležniki akademske in gospodarske sfere, javne uprave in civilne družbe.

V Stičišču za trajnostno prenovo in gradnjo stavb stremijo k sooblikovanju vizije in skupnega razmisleka, kako izboljšati pogoje za trajnostno prenovo in gradnjo stavb v Sloveniji. V začetku aprila zato organizirajo svojo prvo konferenco, v okviru katere bodo podrobneje obravnavali izzive trajnostne prenove in gradnje stavb ter stanje sistemov financiranja.

Zakaj pogovor o trajnostni prenovi in gradnji?

Ocena Evropske unije je, da stavbe porabijo približno 40 odstotkov vse energije in povzročijo do 40 odstotkov emisij toplogrednih plinov, so zapisali v Stičišču za trajnostno prenovo in gradnjo stavb. Dodatno se približno tretjina pitne vode porabi za gradnjo stavb, gradbeni odpadki pa generirajo 30-odstotni delež vseh odpadkov. Trajnostna prenova in gradnja stavb zato predstavlja velik, še neizkoriščen potencial za znatno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in drugih okoljskih vplivov.

Na konferenci o perspektivi trajnostne prenove in gradnje bo uvodoma o pomenu skrbne rabe naravnih virov za prihodnost in perspektivi trajnostne prenove in gradnje spregovoril nekdanji slovenski evropski komisar dr. Janez Potočnik, sledita pa dva vsebinska panela. V okviru panela Izzivi trajnostne prenove in gradnje stavb bodo predavanja in razprave predstavnikov občin, ministrstev, civilne družbe, gospodarstva, raziskovalcev in drugih o pomenu, dosedanjih dosežkih in izkušnjah ter vrzelih in vizijah na področju trajnostne prenove in gradnje stavb, v okviru panela Stanje sistema financiranja pa se bodo sogovorniki posvetili vprašanju Kakšen sistem financiranja potrebujemo v Sloveniji, da bo bolje podpiral trajnostne in celovite prenove stavb?

Prva konferenca Stičišča za trajnostno prenovo in gradnjo stavb Kakšna je perspektiva trajnostne prenove in gradnje stavb v Sloveniji? bo v ponedeljek, 3. aprila 2023, od 9.00 do 17.15, v veliki dvorani FDV, na Kardeljevi ploščad 5 v Ljubljani.