Energetika

Agregat 3 v poskusnem obratovanju, agregat 2 v montaži

Prenova HE Doblar
Agregat 3 v poskusnem obratovanju, agregat 2 v montaži

Rekonstrukcija HE Doblar I, ki se je začela že jeseni leta 2010, je v polnem teku. Leta 2011 so bili za vso elektrarno zamenjani hladilni sistemi in so stare agregate priklopili na nov sistem, obnovljen je bil tudi drenažni sistem. Za agregat 3 so z Ministrstva za okolje in prostor decembra opravili delni tehnični pregled. Pripombe so v HE Doblar že odpravili. Ko bo tehnični pregled za funkcionalno celoto agregata 3 končan, bodo pridobili še uporabno dovoljenje.

Po opravljenih testih so 23. septembra 2011 začeli s poskusnim obratovanjem agregata 3, ki traja še zdaj. Testi so bili po besedah Franka Primca, vodje elektro nadzora (HSE invest), sicer uspešni, so pa morali odpraviti manjše pomanjkljivosti, vendar to na obratovanje ni vplivalo. Poskusno obratovanje naj bi sicer potekalo 60 neto dni, a so ga morali podaljšati. Ko bodo pomanjkljivosti odpravljene, sledi prevzem, kar pričakujejo do konca februarja. Zamuda je povezana s težavami izvajalcev, kar se še posebej kaže na področju gradbeništva. Proizvodnja agregata 3 je v mejah pričakovanja, okoli 12,5 MW, moč je malenkost večja kot prej, izkoristek pa je višji.

Druga zaustavitev bo maja

Prvo zaustavitev za potrebe agregata 2 so izvedli v začetku oktobra 2011. Kot nam je povedal Peter Drusany, vodja projekta za opremo, je vzporedno od oktobra dalje potekala demontaža agregata 2, ki so jo zaključili decembra. Takrat so začeli z gradbenimi deli. V tem trenutku so vsa rušitvena gradbena dela že končana. Odstranili so vbetonirane dele spirale, pripravili temelje za novo spiralo in po opravljenih tlačnih preizkusih ponovno obbetonirali novo spiralno ohišje turbine. Vse, kar so demontirali, so morali hitro odpeljati stran. Vsa dela namreč potekajo na zelo omejenem prostoru, zato je potrebna dobra organizacija dela in logistika.

Po končanih gradbenih delih bodo začeli z montažo nove elektro-strojne opreme. Večina opreme je narejene na zalogo in jo sproti dobavljajo na gradbišče. Stator že imajo, rotor in blok transformator bodo prejeli februarja, izdelava generatorja pa še poteka v Rade Končarju.

V času druge planirane zaustavitve meseca maja bodo izvedli montažo krogelnega ventila in zmontirali visokonapetostno opremo v stikališču. Poleg polnitve imajo v planu tudi popravilo dovodnega cevovoda, saj so na obstoječi opremi s preiskavami ugotovili utrujenost materiala.

Prenova agregata 2 bo končana predvidoma julija letos, takrat bodo začeli tudi z zagonskimi preizkusi (prvo vrtenje je planirano sredi avgusta, prva sinhronizacija konec avgusta). Po končanih preizkusih bo šel agregat 2 v obratovanje, začeli pa bodo z obnovo agregata 1.

Inštalacija nadrejenega regulatorja

V času prenove agregatov v Soških elektrarnah poteka tudi inštalacija nadrejenega regulatorja (join controller). Kot je povedal Marko Mladovan iz službe za daljinsko vodenje v SENG-u, gre za program, ki ga imajo vse elektrarne in skrbi za regulacijo vseh agregatov. Če dobi dispečer zahtevo za dobavo 30 MW, nadrejeni regulator poskrbi za primerno porazdelitev med vsemi štirimi agregati HE Doblar I in II. S prenovo bo delo dispečerjev precej olajšano, saj bo več avtomatike. Zamenjava starega regulatorja je nujna, ker nima več prostih komunikacijskih poti. Trenutno delujeta oba, tako stari, kot novi, ki pa še ni v polni funkciji. To se bo zgodilo šele po rekonstrukciji zadnjega agregata.

Rekonstrukcija je za HE Doblar I velik zalogaj, elektrarna je namreč eno samo veliko delovišče. Kot je povedal Jože Leban, pomočnik vodje oddelka sistemskih HE, teoretično na projektu delajo samo zunanji izvajalci, vendar so vsi zaposleni več ali manj vpeti v obnovo. Dnevno se namreč pojavlja delo tudi za vseh 13 zaposlenih v elektrarni, pri čemer pogosto sodeluje tudi osebje strokovnih služb iz uprave SENG-a. Leban je spomnil tudi na primer sodelovanja osebja elektrarne ob novem letu. Čeprav so bili pred obnovo narejeni temeljiti remonti mostnih žerjavov, je vseeno prišlo do okvare. Tako so v času novoletnih počitnic, ko je bilo delovišče prazno, interventno zamenjali jeklenico na 80 tonskem dvigalu.

Vladimir Habjan

Oglejte si fotogalerijo

Vladimir Habjan
Vladimir Habjan
O avtorju

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.