Projekt READY4USE uspešno zaključen
Projekt READY4USE uspešno zaključen

Projekt je bil zasnovan z namenom iskanja trajnostnih rešitev za ravnanje s sedimenti v rekah, pri čemer so v Dravskih elektrarnah skupaj s partnerji preizkusili nove postopke za odstranjevanje težkih kovin iz sedimentov in razvili gradbene materiale, ki temeljijo na uporabi teh sedimentov.

Preberi
V Združenem kraljestvu v civilnem jedrskem sektorju zaposlenih največ v zadnjih 20 letih
V Združenem kraljestvu v civilnem jedrskem sektorju zaposlenih največ v zadnjih 20 letih

Kot kaže letna raziskava zemljevida delovnih mest Združenja jedrske industrije, se je število ljudi, zaposlenih v civilnem jedrskem sektorju v Združenem kraljestvu, povečalo na 77.413 zaposlenih. Število zaposlenih se je povečalo za 20 odstotkov v primerjavi s prejšnjim letom, vključno z novim jedrskim projektom EDF Hinkley Point C, ki zaposluje 9500 ljudi, kar je več kot leta 2022, ko je bilo teh 8000. Nove in nastajajoče tehnologije še naprej ustvarjajo nove zaposlitvene možnosti, pri čemer 530 ljudi dela na razvoju projekta majhnega modularnega reaktorja Rolls Royce, grozd pionirjev fuzije in podjetij v Culhamu pa zaposluje več kot 2300 ljudi. Združenje jedrske industrije ocenjuje, da je treba usposobiti več deset tisoč delavcev, če želi Združeno kraljestvo imeti 200.000 ali več delavcev, ki jih bo potrebovalo za dosego cilja 24 GW zmogljivosti jedrske energije do leta 2050.

Preberi
V Bolgariji veliko potenciala za izrabo vetra
V Bolgariji veliko potenciala za izrabo vetra

Študija je pokazala, da naj bi Bolgarija do leta 2040 povečala svojo skupno zmogljivost vetrnih elektrarn za kar 9,2 GW. Najprimernejša območja na severovzhodu imajo skupni potencial na kopnem in morju do 10,2 GW. V Črnem morju bi teoretično lahko zgradila za 176 GW vetrnih elektrarn. Počasno sprejemanje vetrne energije v Bolgariji je mogoče pripisati predvsem različnim pomanjkljivostim upravljanja, kot so ad hoc regulativne spremembe, tehnična in upravna ozka grla pred priključitvijo na omrežje in dostopom, nasprotovanje lokalnih skupnosti, rabo zemljišč in okoljske konflikte ter na splošno pomanjkanje politične zavezanosti.

Preberi