Omrežja

Aprila nekoliko manjši odjem elektrike iz prenosnega omrežja

Slovenski odjemalci so aprila iz prenosnega omrežja prevzeli dobrih 990 milijonov kilovatnih ur, kar je bilo za 2,2 odstotka manj kot aprila lani.

Aprila nekoliko manjši odjem elektrike iz prenosnega omrežja

Rast povpraševanja po električni energiji, ki je bila značilna za začetek tega leta, se je aprila umirila in je bila v primerjavi z istim mesecem lani celo za 2,2 odstotka nižja. Odjemalci so iz prenosnega omrežja četrti letošnji mesec prevzeli 990,1 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 22,2 milijona oziroma 2,2 odstotka manj kot v enakem času lani. Neposredni odjemalci so aprila prevzeli 117,2 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 1,8 odstotka manj kot aprila lani, odjem petih distribucijskih podjetij pa je dosegel 843,1 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 2,2 odstotka manj kot v istem času lani. Za 4,1 odstotka je bil aprila manjši tudi odjem črpalne elektrarne Avče, ki je za potrebe črpanja aprila prevzela 29,8 milijona kilovatnih ur električne energije. Kljub vsemu pa je bil aprilski odjem za 0,3 odstotne točke nad prvotnimi bilančnimi napovedmi. 
Poglejmo še, kaj pravijo podatki o povpraševanju na letni ravni. V prvih štirih mesecih je bilo iz prenosnega omrežja prevzetih 4 milijarde 411,9 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 2,2 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. V tem času so distribucijska podjetja iz prenosnega omrežja prevzela 3 milijarde 826,5 milijona kilovatnih ur električne energije (2,8-odstotnma rast), neposredni odjemalci 458,1 milijona kilovatnih ur (2,7-odstotno zmanjšanje), ČHE Avče pa 127,3 milijona kilovatnih ur (0,7-odstotna rast).

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.