Hidro energija

Avgust manj naklonjen proizvodnji hidroelektrarn

Avgusta so elektrarne na Dravi, Savi in Soči v prenosno omrežje oddale 376,9 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za slabo desetino manj kot lani.
Avgust manj naklonjen proizvodnji hidroelektrarn
Letošnji, s padavinami bolj skromen avgust, je posledično prispeval tudi k manjši proizvodnji hidroelektrarn, ki se lahko sicer pohvalijo z izredno dobrim dosedanjim izkupičkom. Vse elektrarne na osrednjih vodotokih so namreč v prvih osmih letošnjih mesecih v prenosno omrežje oddale že 3 milijarde 478,6 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 22 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju in tudi za skoraj petino več, kot je bilo sprva načrtovano z elektroenergetsko bilanco. Kot rečeno, pa so bili avgustovski rezultati v primerjavi z lani nekoliko slabši, saj so hidroelektrarne uspele zagotoviti 376,9 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 9,8 odstotka manj kot lani, čeprav hkrati za 7,7 odstotka več od prvotnih bilančnih napovedi. 
Drugače pa je bilo avgusta iz vseh domačih proizvodnih virov v prenosno omrežje oddano milijardo 233 milijonov kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 2,2 odstotka manj kot avgusta lani in za 0,6 odstotka manj v primerjavi z elektroenergetsko bilanco. Podobne številke je zaznati tudi na letni ravni, pri čemer je bilo v prvih osmih letošnjih mesecih v prenosno omrežje oddanih 9 milijard 15,9 milijona kilovatnih ur oziroma za 1,1 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, pri čemer pa je treba tudi upoštevati, da sta bila naša največja proizvodna objekta – NEK in TEŠ letos v daljšem rednem remontu.
Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.