Termo energija

Blok 6 TEŠ znova v omrežju

Blok 6 termoelektrarne Šoštanj je bil po krajši zaustavitvi zaradi kontrole delovanja elektrofiltra včeraj zjutraj uspešno sinhroniziran z elektroenergetskim omrežjem. V času zaustavitve je nemoteno proizvodnjo električne energije in toplote za Šaleško dolino zagotavljal blok 5.

Blok 6 TEŠ znova v omrežju

Termoelektrarna Šoštanj sodi med naše najpomembnejše objekte za proizvodnjo električne energije, saj proizvede dobro tretjino vse električne energije v Sloveniji. Lani je tako skupno proizvedla 3.166 GWh električne energije, od tega samo blok 6  2.507 GWh. Hkrati pa je bilo v Šoštanju proizvedeno tudi 343 GWh toplotne energije za potrebe lokalnega prebivalstva.
Ob tem gre izpostaviti, da je termoelektrarna Šoštanj nemoteno delovala tudi ves čas, odkar traja epidemija Covid-19 in v času od marca 2020 do januarja 2022 proizvedla že več kot 6.000 GWh električne energije, kar predstavlja 30-odstotni delež vse slovenske proizvodnje. Zelo visoka in primerljiva z drugimi evropskimi elektrarnami je bila v tem času tudi njena razpoložljivost, in sicer je bila ta kar 97,43-odstotna.
Ne gre spregledati, da je TEŠ v času epidemije dosegel tudi rekordno dnevno proizvodnjo električne energije, in sicer 27. novembra 2020, ko je ta znašala kar 19,1 GWh, poleg tega pa je šoštanjska termoelektrarna prispevala k še dvema rekordoma skupine HSE: k rekordni mesečni proizvodnji skupine HSE, ki je bila oktobra 2020 995 GWh (TEŠ 457 GWh), in rekordni dnevni proizvodnji električne energije skupine HSE, ki je bila 13. oktobra 2020 36,7 GWh (TEŠ 17,3 GWh). TEŠ je nemoteno oskrbo z električno energijo zagotavljal tudi v času potresa v regiji in v času remonta Nuklearne elektrarne Krško.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.