Termo energija

Blok 6 znova sinhroniziran z omrežjem

V prvem letošnjem četrtletju je TEŠ proizvedla že 1.236 GWh električne energije in 170 GWh toplotne energije, od tega jo je bila večina proizvedena v bloku 6.

Blok 6 znova sinhroniziran z omrežjem

Potem, ko 26. aprila blok 6 v termoelektrarni Šoštanj plansko zaustavili zaradi načrtovanih vzdrževalnih del, je bil danes zjutraj znova sinhroniziran z elektroenergetskim omrežjem Slovenije. V času te krajše zaustavitve so bila uspešno opravljena vsa planirana vzdrževalna dela, ki jih je je opravljalo okoli 180 zaposlenih TEŠ ter 190 zunanjih sodelavcev. V času zaustavitve bloka 6 so nemoteno proizvodnjo električne energije za potrebe v Republiki Sloveniji in toplote za Šaleško dolino zagotavljali blok 5 in plinski enoti.

TEŠ sicer proizvede kar tretjino vse električne energije v Sloveniji. Leta 2021 jo je proizvedla 3.166 GWh, od tega blok 6 2.507 GWh. Proizvedene je bilo tudi 343 GWh toplotne energije. V letošnjem letu, do vključno včeraj, pa je TEŠ  proizvedla že 1.236 GWh električne energije, od tega samo blok 6  1.010 GWh. Proizvedena električna energija TEŠ v prvem letošnjem četrtletju predstavlja več kot 40 odstotkov proizvedene električne energije oddane v prenosno omrežje slovenskega elektro energetskega sistema (upoštevano polovično proizvodnjo NEK). V tem času je bilo proizvedene tudi 170 GWh toplotne energije, od tega jo je samo blok 6 proizvedel 122 GWh.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.