Energetika

Brez zelene transformacije bo energetska kriza trajala še dlje

To je ena ključnih misli z včerajšnje strateške konference o trgovini, ki se jo je udeležil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han.

Brez zelene transformacije bo energetska kriza trajala še dlje

Udeleženci strateške konference o trgovini, ki je bila že 16. po vrsti, so sicer večino razprave namenili zelenemu prehodu trgovinske dejavnosti. Minister Matjaž Han je v uvodnem pozdravu izpostavil, da zelene transformacije kljub energetski krizi ne smemo zanemariti in dodal, da je prav nasprotno, hitrejši zeleni prehod lahko odgovor na energetsko-gospodarsko krizo, ki bo sicer brez zelene preobrazbe trajala še dlje. Kot je povedal, vlada sicer intenzivno pripravlja nov paket pomoči podjetjem pri soočanju z energetsko krizo v prihodnjem letu, v katerem bo zajeta tudi trgovinska panoga, in bo zagotovil večjo predvidljivost za podjetja in bolj konkurenčne cene energentov za slovensko gospodarstvo. Ukrepi naj bi začeli veljati 1. januarja, predvidoma pa bodo obsegali regulacijo cen, neposredno pomoč gospodarstvu v obliki subvencij za kritje stroškov električne energije in zemeljskega plina – podobno 80 milijonom evrov pomoči v letošnjem letu, ukrepe za zagotavljanje likvidnosti, kar vključuje ugodna posojila Slovenskega podjetniškega sklada in banke SID, ter ukrepa za ohranitev delovnih mest – subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo od doma.
Minister Han je ob tem poudaril tudi nujnost skrbi za doseganje dolgoročnih ciljev razvoja gospodarstva. Zato je ministrstvo samo letos podjetjem namenilo že 670 milijonov evrov razvojnih sredstev za raziskave, razvoj in inovacije, za investicije v večjo produktivnost, zeleni in digitalni prehod ter za povečanje kakovosti slovenskega turizma. Vse to po njegovih besedah kaže na odločenost vlade, da se naše gospodarstvo spremeni v nizkoogljično in napredno ekonomijo in, da naredimo prepotrebni zeleni prehod.

Brane Janjič
O avtorju