Energetika

Deževje povzroča težave pri oskrbi z električno energijo

Obilno deževje po državi povzroča tudi okvare na električnem omrežju in posledično prekinitve pri oskrbi z električno energijo.

Deževje povzroča težave pri oskrbi z električno energijo

Iz Elektra Gorenjska poročajo, da je v nočnih urah padla velika količina padavin, zato prihaja do prekinitev tudi pri oskrbi z elektriko. Ob 8. uri zjutraj je bilo tako brez elektrike približno 1.200 uporabnikov na območjih, kjer imajo težave tudi zaradi poplav, in sicer: Škofja Loka, Medvode, prav tako v vaseh pod Krvavcem (proti Kamniku) in Podljubelju. Poudarjajo, da so njihove ekipe na terenu in skušajo vzpostavljati zasilno oskrbo z električno energijo. Zaradi oteženega dostopa (poplavljene in zaprte ceste) pričakujejo, da bo ponekod lahko prihajalo do daljših prekinitev z oskrbo. Uporabnike prosijo za razumevanje, prav tako prosijo, naj se ne približujejo napravam.

Zaradi obilnega deževja in poplavljanja rek je tudi na širšem območju Elektra Celje prišlo do ponovnega izpada električne energije. Kot poročajo, je najhuje na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini. Na območju od Raven do Črne na Koroškem je tako celotno območje brez električne energije. Prav tako je brez električne energije tudi območje od Nazarij dalje proti Logarski dolini.Trenutna največja nevarnost preti stikališču RTP Dravograd, ki je pod vodo, vendar je objekt pod napetostjo. V primeru naraščanja vode bodo objekt odklopili od 110 kV omrežja. Pod vodo je prav tako tudi stikališče RP Nazarje. Vse uporabnike obveščajo, da na območjih, kjer so razlite reke in ceste neprevozne, zaradi varnosti odpravljanje okvar trenutno ne izvajajo in se bodo dela lahko lotili šele, ko bodo razmere to dopuščale. Prav tako vse odjemalce opozarjajo, naj se izogibajo poškodovanim območjem in napravam, se ne dotikajo vodnikov in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.  Število vseh nenapajanih merilnih mest je trenutno 11.856, in sicer v nadzorništviu Nazarje 6.685, Ravne 2.348, Polzela 1.227, Vuzenica 990, Slovenj Gradec 427 in Velenje 179.

Pogled na interaktivni zemljevid izklopov Elektra Ljubljana kaže, da je bilo ob 11.40 brez napajanja 97 transformatorskih postaj, brez električne energije pa 3197 uporabnikov. 

 

 

Katarina Prelesnik
O avtorju