Energetika

Digital Energy Summit '23: Kakšne digitalne rešitve poznajo v tujini?

Tik pred vrati je mednarodna konfrenca Digital Energy Summit '23, na kateri bodo vodilni strokovnjaki s področja energetike in digitalizacije spregovorili o pametni uporabi podatkov in priložnostih, ki jih celotnemu sistemu prinašajo napredne digitalne rešitve.

Digital Energy Summit '23: Kakšne digitalne rešitve poznajo v tujini?

Na srečanju, ki bo potekalo 6. in 7. decembra v Ljubljani bo več kot 25 govorcev in strokovnjakov spregovorilo o tem, kako nove tehnologije, kot so IoT, umetna inteligenca, strojno učenje in računalništvo v oblaku, spreminjajo poslovne modele v energetiki in prinašajo številne nove poslovne priložnosti upravljanja z energijo. Udeleženci bodo razpravljali tudi o tem, kako do uspešne integracije podatkov, shranjevanja energije, fleksibilnosti in pametnih energetskih sistemov, pridobili pa boste tudi vpogled v več kot deset primerov iz prakse.
Dogodek bosta z nagovorom odprla dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo, in mag. Uroš Salobir kot predstavnik Elesa in združenja ENTSO-E. O nujnosti povezovanja podatkov o porabi, proizvodnji in stanju energije v omrežju bosta spregovorila Peter Kosin iz družbe Inea in Luka Smajila s švedskega KTH Royal Institute of Technology.

Na osrednji okrogli mizi bo beseda tekla o vlogi in aktivnostih sistemskih in distribucijskih operaterjev omrežja za čim hitrejšo integracijo obnovljivih virov in zagotovitev ustreznih podatkov o proizvodnji in porabi energije v realnem času. Na pogovoru, ki ga bo moderiral dr. Uroš Kerin, pomočnik direktorja Področja za upravljanje s sredstvi in projekti ter vodja Diagnostično analitskega centra na Elesu, bodo nastopili predstavniki družb Siemens, HOPS in APG: dr. Chris Heyde, Mate Lasić in Klemens Reich.
Alexander Kofink iz podjetja Cybergrid/EVN bo predstavil nagrajeno platformo za upravljanje fleksibilnosti, ki je družbi EVN omogočila nastop na novem avstrijskem izravnalnem trgu in izboljšala strankino izkušnjo, dr. Luka V. Strezoski iz Fakultete tehniških znanosti v Novem Sadu, pa bo podelil svoje praktične izkušnje glede uvajanja pametnih omrežij in razpršenih obnovljivih virov energije. Pohitite s prijavami, saj je le še jutri možnost za uveljavitev popusta za zgodnejšo prijavo. Več informacij o dogodku pa najdete tukaj. Vabljeni!
 

Brane Janjič
O avtorju