Obnovljivi viri

Distribucijska podjetja konec leta zasuta z vlogami za izdajo soglasij

Iz distribucijskih podjetij poročajo, da so dobro polovico vseh lanskoletnih vlog za izdajo soglasja za priključitev razpršenih virov dobili v zadnjih treh mesecih, zato se bo reševanje vlog precej podaljšalo, a naj bi jih razrešili najpozneje do konca junija.

Distribucijska podjetja konec leta zasuta z vlogami za izdajo soglasij

Zaradi spremembe zakonodaje, ki zaključuje shemo neto meritev, se je število vlog za izdajo soglasja za priključitev razpršenih proizvodnih virov, predvsem sončnih elektrarn, konec lanskega leta izjemno povečalo. Iz Elektra Celje tako poročajo, da so lani v vsem letu prejeli 11.910 vlog za izdajo soglasja za priključitev samooskrbne sončne elektrarne, od tega pa kar 54 odstotkov v zadnjih treh mesecih leta. Več kot polovico vseh vlog ali natančneje dobrih 55 odstotkov vseh lani oddanih vlog so v zadnjem trimesečju prejeli tudi v Elektru Ljubljana, kjer so sicer od začetka pa do konca lanskega leta prejeli kar 13.871 vlog. Le malenkost manj vlog so na letni ravni prejeli tudi v Elektru Maribor, in sicer 13.639, pri čemer prav tako več kot polovico v zadnjih treh mesecih leta. Podoben naval so konec leta zaznali tudi v Elektru Primorska, kjer so v letu 2023 skupno prejeli 5.198 vlog za izdajo soglasja za priključitev razpršenih virov. Še nekaj manj vlog pa so lani prejeli v Elektru Gorenjska – 4.203, a od tega skoraj 61 odstotkov vseh vlog v zadnjem trimesečju.  

Iz vseh distribucijskih podjetij zato sporočajo, da se bo reševanje prispelih vlog precej podaljšalo, a naj bi vse razrešili najpozneje do junija letos. Hkrati tudi opozarjajo, da mora biti za upoštevanje letnega obračuna porabe (neto meritev) priklop sončnih elektrarn na omrežje izveden do konca tega leta in vse imetnike veljavnih in že prejetih soglasij za priključitev samooskrb zato pozivajo, da postavitev sončne elektrarne izvedejo čim prej, saj vseh priključitev, v primeru velikega povečanja vlog za priključitev jeseni oziroma do konca leta 2024, ne bo mogoče realizirati.

Brane Janjič
O avtorju