Energetika

Dosežen dogovor o omejitvi cene zemeljskega plina

Cena zemeljskega plina v Evropski Uniji bo po uspešnem dogovoru evropskih ministrov za energijo omejena na 180 evrov za megavatno uro. 

Dosežen dogovor o omejitvi cene zemeljskega plina

V Bruslju se je včeraj nadaljevala izredna seja Sveta Evropske Unije za energijo, na kateri so ministri intenzivno usklajevali dogovor o evropskem mehanizmu za omejitev cen zemeljskega plina in nazadnje politični dogovor tudi dosegli. Ministri so po doslej najzahtevnejši razpravi o razmerah in ukrepih na evropskih energetskih trgih dosegli dogovor o tako imenovani »cenovni kapici« zemeljskega plina, ki jo je predlagala Evropska komisija. Kot je znano, se Slovenija in enajst drugih držav članic s prvotnim predlogom niso strinjale, pri čemer so bila nesoglasja predvsem glede višine cene mesečnih terminskih pogodb za zemeljski plin na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF, ki bi po predlogu Komisije znašala 275 evrov na megavatno uro. Slovenija je v razpravah zastopala stališče, da je dogovor mogoče najti med 160 in 220 evri in po zadnjih usklajevanjih so se evropski energetski ministri vendarle dogovorili za tako imenovano plinsko kapico pri 180 evrih na megavatno uro. Omejevalni mehanizem, ki se bo sprožil po treh dneh, v primeru, da bo razlika glede na globalne trge znašala 35 evrov ali več v primerjavi s povprečno ceno utekočinjenega plina (LNG), bo stopil v veljavo februarja prihodnje leto. 

Minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer je po zasedanju dejal: »Lahko smo izjemno zadovoljni. Evropski ministri za energijo smo ponovno dokazali, da so dogovori možni. Upam, da bodo našim odločitvam v prihodnjih dneh sledile tudi cene na borzah. Mislim, da smo sklenili zdrav kompromis«. 
Poleg tega pomembnega političnega dogovora so na zasedanju formalno sprejeli tudi Uredbo o krepitvi solidarnosti z boljšim usklajevanjem nabav plina, čezmejno izmenjavo plina in zanesljivimi referenčnimi vrednostmi za cene. Uredba prinaša pomembne novosti pri bolj zanesljivi in solidarni oskrbi s plinom - skupne nabave, solidarnostni mehanizmi, preprečevanje volatilnosti na energetskih borzah za terminske produkte. V okviru dogovora je bila nekoliko prilagojena tudi Uredba o okviru za pospešitev uvajanja energije iz obnovljivih virih energije, ki prinaša pomembne novosti pri pospešitvi umeščanja v prostor za projekte obnovljivih virov energije v prostor. 

Brane Janjič
O avtorju