Obnovljivi viri

Družba HESS med nagrajenci energetsko učinkovitih projektov

Družba HESS je na letošnjem izboru za energetske nagrade Financ osvojila priznanje za svoj izjemno energetsko učinkovit projekt, ki združuje fotonapetostno elektrarno D3 in hidroelektrarno Brežice. Projekt, predstavljen pod imenom "Hibridni sistem – fotonapetostna elektrarna D3 in hidroelektrarna Brežice", je bil izbran kot primer odličnosti v kategoriji energetsko učinkovitih projektov.

Družba HESS med nagrajenci energetsko učinkovitih projektov
Marko Kenig, vodja službe za investicije pri HESS, je priznanje prevzel na konferenci Dnevi energetikov v Portorožu, ki je bila tudi prizorišče podelitve.

Priznanje, ki ga je prejela družba HESS, ni le priznanje za tehnično dovršenost, ampak tudi za inovativni pristop k izkoriščanju obnovljivih virov energije, ki je lahko zgled za prihodnje projekte v energetiki. Energetska učinkovitost in sinergija različnih tehnologij postajata ključna elementa v strategiji trajnostnega razvoja energetike.

Hibridni sistem sonca in vode: inovacija ob reki Savi
Na lokaciji ob reki Savi, točneje na desnem bregu pri Brežicah, je vzpostavljena največja sončna elektrarna v Sloveniji, ki obsega 6 hektarov in ima instalirano moč 6 MWp. Edinstvena značilnost te elektrarne je njena integracija v hidroelektrarno Brežice, kjer deluje kot četrti agregat. Takšna povezava omogoča, da sončna elektrarna ne zaseda dodatnih kapacitet distribucijskega omrežja in prispeva k večji fleksibilnosti v proizvodnji energije.

Sodelovanje sončne in hidroenergije za optimalno izrabo virov
Skupna proizvodnja elektrarne Brežice in sončne elektrarne je primer kako se lahko sončna in vodna energija dopolnjujeta za večjo učinkovitost in stabilnost energijskega sistema. V sončnih dneh, ko proizvodnja sončne elektrarne presega povprečno, se presežek energije lahko shranjuje z uporabo pretočne akumulacije v HE Brežice. Nasprotno, v obdobjih z manj sonca, se lahko shranjena vodna energija efektivno izkoristi.

Vključevanje agrofotovoltaike in trajnostni razvoj
Lokacija sončne elektrarne Brežice ne ponuja samo energetskega, temveč tudi ekološkega in družbenega potenciala. V sodelovanju z lokalnimi kmetijskimi skupnostmi se na območju elektrarne razvija agrofotovoltaika, ki omogoča dvojno rabo zemljišč – za proizvodnjo elektrike in kmetovanje. Dodatno, s projektom pašnje ovc na območju elektrarne se ohranja naravno krajino in spodbuja biodiverziteto.

Mare Bačnar
O avtorju