Hidro energija

Družba HESS prejela srebro in bron za najboljše inovacije Posavja

Družba Hidroelektrarne na Spodnji Savi si je prislužila dve priznanji; srebrno za inovacijo Hibridni sistem – fotonapetostna elektrarna D3 in hidroelektrarna Brežice, ter bronasto za Vzpostavitev GIS sistema za nadzor nad obratovanjem in vzdrževanjem pretočnih akumulacij.

Družba HESS prejela srebro in bron za najboljše inovacije Posavja
Dr. Ambrož Božiček in Marko Kenig z družbe HESS ob podelitvi srebrnega priznanja.

GZS Posavska gospodarska zbornica, Krško v partnerstvu z MGTŠ, SPIRIT Slovenija in tradicionalni podporniki inovativnosti so tokrat dvajsetič, podelili priznanja najboljšim inovacijam v posavski regiji. Srebrno priznanje so si prislužili Dr. Ambrož Božiček in Marko Kenig z družbe HESS ter Goran Milivojević s HSE Invest, so uspeli z inovacijo integracije velike fotonapetostne elektrarne  v sistem hidroelektrarne Brežice s ciljem zagotavljanja naprednega vodenja novega mešanega proizvodnega vira sonce-voda. Sistem lahko minimizira negativne učinke hitro spremenljive proizvodnje električne energije na račun dinamičnega prilagajanja hidroelektrarne, s čimer nudi kratkotrajno hranjenje energije v pretočni akumulaciji in ponuja možnosti optimizacije tržno-proizvodnega procesa.

Inovator Andraž Hribar je bil prejemnik bronastega priznanja za inovacijo vzpostavitve GIS sistema za nadzor nad obratovanjem in vzdrževanjem pretočnih akumulacij. Vzpostavitev GIS sistema za nadzor nad obratovanjem in vzdrževanjem pretočnih akumulacij temelji na obstoječih tehnologijah, ki so aplicirana za doseganje več nivojev povečanja kvalitete, zmanjšanja dela, povečanja natančnosti in znižanja vzdrževalnih stroškov. Oblikovan je inovativen sistem zaradi izredno velike prostorske razpršenosti, varnosti pred kibernetskimi vdori, velikega obsega dokumentacije in uporabniku prijaznega vmesnika.

Mare Bačnar
O avtorju