Energetika

Družba RGP uspešno širi svoje dejavnosti

V okviru gradnje kolesarske povezave skozi Hudo Luknjo med Velenjem in Mislinjo bo RGP izvedla sanacijo treh obstoječih predorov in zgradila tudi novega.

Družba RGP uspešno širi svoje dejavnosti

Družba RGP, ki deluje kot del skupine HSE, je bila ustanovljena leta 2003 v sklopu projekta celovite preobrazbe in prestrukturiranja Poslovnega sistema Premogovnika Velenje z namenom, da premogovnik izloči vse dejavnosti, ki niso neposredno vezane na proizvodnjo premoga, poveže skupaj v eno družbo vse gradbene dejavnosti, in, da se družbi omogočijo pogoji za uspešno poslovanje in delovanje v ožjem in širšem gospodarskem okolju. Ključne aktivnosti družbe RGP so izvedba geotehničnih in gradbenih storitev, izvajanje zahtevnih sanacij v rudarstvu in gradbeništvu ter izgradnja podzemnih prostorov.V minulih letih se je družba RGP v regionalnem in širšem okolju uveljavila kot ena uspešnejših na področju izvajanja različnih gradbenih dejavnosti in sodelovala pri izvedbi vrste zahtevnih projektov. Eden aktualnih je gradnja državne kolesarske povezave Huda luknja, ki bo dolga približno 9,4 kilometra od Gornjega Doliča do Sela pri Velenju in bo potekala po stari opuščeni železniški progi, skozi štiri predore in preko sedmih premostitvenih objektov. Pri tem bo družba RGP izvedla sanacijo predorov Paka 1, Paka 2 in Huda luknja ter zgradila nov predor Legi kamen. Slednji, ki je dolg nekaj manj kot 119 metrov, je bil 2. junija uspešno prebit, namenjen pa bo izključno kolesarskemu prometu in prehodu manjših vzdrževalnih vozil. Delavce družbe RGP zdaj na tem projektu čakajo še številna druga gradbena dela, kot so izvedba odvodnjavanja, vgradnja hidroizolacije, izvedba temelja in notranje obloge, izgradnja portala na severni in južni strani ter vgradnja voziščne plasti. Načrtuje se, da bo predor Legi kamen zaključen do aprila 2023, sanacija ostalih predorov pa do marca 2023. 
Projekt sofinancira EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. V okviru mehanizma Dogovor za razvoj regij svojo kvoto namenjata tudi Občina Mislinja in Mestna občina Velenje.


 

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.