Energetika

Dvajset uspešnih let HSE Invest

HSE Invest je v dvajsetih letih delovanja izvedel skoraj osemsto projektov, s katerimi so slovenski elektroenergetski sistem obogatili za 1.200 MW moči.

Dvajset uspešnih let HSE Invest

HSE Invest, družba skupine HSE s sedežem v Mariboru, junija praznuje 20. obletnico obstoja in je danes z ekipo več kot petdesetih strokovnjakov vodilno podjetje s področja načrtovanja in izvedbenega inženiringa pri velikih sončnih elektrarnah ter energetskem koriščenju vetrnega in vodnega potenciala. V zadnjih letih so še posebej aktivni tudi pri zagotavljanju okoljskih rešitev. Glavna dejavnost družbe HSE Invest je svetovalni inženiring za vse vrste objektov, ki ga izvajajo od najzgodnejših faz projekta do izgradnje in predaje objekta, sodelujejo pa predvsem pri vzpostavitvi novih proizvodnih objektov iz obnovljivih virov energije ter pri projektih, ki vodijo do učinkovitejše rabe energije, in sicer tako doma kot v tujini.
HSE Invest ima sicer največ referenc na hidro področju, kjer so se v letu 2002, takoj po ustanovitvi, vključili v projekt izgradnje petih hidroelektrarn na spodnji Savi. Aktivni so bili tudi pri obnovah obstoječih hidroelektrarn v Sloveniji. Leta 2013 so tako uspešno zaključili obnovo največje slovenske hidroelektrarne Zlatoličje, ki je obsegala tudi obnovo jezu v Melju in obnovo 17 km dolgega dolvodnega kanala, sodelovali so pri izgradnji ČHE Avče na Soči in šestega bloka šoštanjske termoelektrarne, izkušnje pa imajo tudi z meritvami in načrtovanjem izkoriščanja vetrnega potenciala, s projekti izkoriščanja odpadne toplote, soproizvodnje toplotne in električne energije ter z izkoriščanjem geotermalne energije. 
HSE Invest se vse pogosteje pojavlja tudi kot projektant in inženir na infrastrukturnih projektih: sodelovali so pri izgradnji cest, mostov, viaduktov, podpornih zidov in visokih gradenj. Kot rečeno, je HSE Invest aktiven tudi na tujih trgih, saj so mnoge projekte uspešno izvedli tudi na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in celo v Južnoafriški Republiki.
V zadnjem času veliko pozornosti namenjajo tudi razvoju sončnih elektrarn in so tudi največje projektantsko podjetje s tega področja. Aktivno se ukvarjajo z renaturalizacijo v preteklosti degradiranih območij. Primer takšne dobre prakse je nedavno zgrajena Sončna elektrarna Prapretno, ki je s 3 MW moči trenutno največja sončna elektrarna v Sloveniji. Skupna moč vseh »sončnih« projektov, pri katerih bo sodeloval HSE Invest, pa znaša več kot 50 MW.
Direktor družbe HSE Invest mag. Jure Šimic je ob jubileju družbe izpostavil, da vidi energetsko prihodnost predvsem v novih razpršenih proizvodnih virih energije iz obnovljivih virov: »Govorim predvsem o velikih sončnih elektrarnah, večjih enotah hidroelektrarn ter vetrnih polj. Zaradi zagotavljanja prožnosti, ki jo potrebuje operater prenosnega sistema, bo velika pozornost namenjena tudi hranilnikom energije: baterijskim hranilnikom, črpalnim elektrarnam, vodikovim tehnologijam in podobno. V družbi HSE Invest redno spremljamo razvoj potreb in tehnologij v energetiki in verjamemo, da bomo pri njihovem uvajanju še naprej pomemben poslovni partner.«

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.