Energetika

Elektrarne v prvem četrtletju s polno paro

V prvih treh letošnjih mesecih so domače elektrarne v prenosno omrežje oddale 3 milijarde 465,9 milijona kilovatnih ur oziroma za 5,8 odstotka več kot lani.
Elektrarne v prvem četrtletju s polno paro
Čeprav je mila zima z malo padavin sprva napovedovala letošnjo bolj klavrno hidroproizvodnjo, so padavine v poznejših mesecih presenetile in je bil izkupiček iz hidroelektrarn v prvem tromesečju za kar 16,8 odstotka boljši od lanskega. Povedano v konkretnih številkah, iz hidroelektrarn na Dravi, Savi in Soči je bilo od začetka januarja do konca marca v prenosno omrežje oddano 939 milijonov kilovatnih ur, kar je bilo za 135 milijonov ali 16,8 odstotka več kot lani in tudi za petino več od prvotnih bilančnih napovedi. Kakšno bo gibanje hidroproizvodnje v naslednjih mesecih, zlasti na rekah, kjer je vodostaj precej odvisen od taljenja snežne odeje, bo treba sicer še počakati, so pa rezultati prvih letošnjih mesecev vsekakor spodbudni.

Drugače so se v prvem tromesečju z dobrimi rezultati izkazali tudi termoelektrarna Šoštanj, ki je v tem času v prenosno omrežje oddala 872,7 milijona kilovatnih ur (za 9,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani) in nuklearna elektrarna Krško, ki je s proizvedenimi milijardo 519,8 milijona kilovatnih ur lanske primerjalne rezultate presegla za 1,1 odstotka. K dobremu izkupičku termo objektov je 135,3 milijona kilovatnih ur prispevala še Termoelektrarna Toplarna Ljubljana, ki je s tem lanske rezultate izboljšala za 2,7 odstotka.

Vse domače elektrarne skupaj so sicer v prvem letošnjem četrtletju v prenosno omrežje oddale 3 milijarde 465,9 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 5,8 odstotka več kot v enakem času lani.
Brane Janjič
O avtorju