Energetika

Električno polnilnico postavili tudi v Tržiču

Nov korak Občine Tržič pri spodbujanju trajnostne mobilnosti in optimizacije motornega prometa je tudi postavitev električne polnilnice.
Električno polnilnico postavili tudi v Tržiču

Predstavniki Občine Tržič in Gorenjskih elektrarn so 17. novembra odprli prvo polnilnico za električna vozila, s pripadajočima parkirnima mestoma na osrednjem tržiškem parkirišču na Trgu svobode, kjer je omogočeno brezplačno polnjenje, kot so zapisali na spletni strani z lokalnimi novicami občine Tržič.  

Občina Tržič spodbuja trajnostno mobilnost in optimizacijo motornega prometa, zato je uspešno kandidirala na javnem razpisu Eko sklada. Denar za nakup in postavitev polnilne postaje v celoti financira Eko sklad. 

Prednost okolju in trajnostni naravnanosti  

»Želimo biti občina, ki z energijo dela sodobno, preudarno, predvsem pa varčno, pomembna nam je tudi trajnostna naravnanost. Električna polnilnica je eden od ukrepov trajnostne mobilnosti, ki so zapisani v celostni prometni strategiji. Poleg brezplačnega polnjenja uporabniki električnih vozil sporočajo Tržiču in javnosti, da varujejo okolje in da gremo s sodobnimi trendi naprej tudi Tržičani,« je poudaril župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. 

»Prednosti električnega polnjenja vidimo v tem, da je energija proizvedena lokalno. V Tržiču je veliko hidroelektrarn (HE), tudi HE Lomščica, ki je last Gorenjskih elektrarn. Električni avto je ogljično nevtralen, ne povzroča emisij in hrupa in je idealen sploh za mestna jedra,« je dejal Aleš Ažman, direktor Gorenjskih elektrarn. 

Kot so ob tem še poudarili na spletni strani, želijo v Občini Tržič s postavitvijo prve električne polnilnice in z brezplačnim polnjenjem spodbuditi občane in druge potencialne uporabnike, da namenijo sredstva in prostor za polnjenje električnih vozil, ki bodo v kratkem številčnejše zaživela na slovenskih cestah.