Obnovljivi viri

Elektro Ljubljana gradi lastne sončne elektrarne

Prve sončne elektrarne bodo postavljene po novem letu na štirih lokacijah v Sodražici, Trebnjem, Ivančni Gorici in Litiji.

Elektro Ljubljana gradi lastne sončne elektrarne

Družba Elektro Ljubljana je že začela z izgradnjo lastnih sončnih elektrarn, ki ji bodo omogočile trajnostno poslovanje. Elektrarne bodo postavili na 24 strehah v nadzorništvih, upravnih stavbah in drugih pomožnih objektih. Prve sončne elektrarne bodo postavljene po novem letu na štirih lokacijah v Sodražici, Trebnjem, Ivančni Gorici in Litiji. Njihova skupna nazivna moč bo slabih 200 KW, kar predstavlja 15 odstotkov od celotne porabe električne energije za lastne potrebe.

Kot je dejal predsednik uprave Aleksander Zupančič, z gradnjo začenjajo na štirih lokacijah, kjer bodo postavili štiri sončne elektrarne, potencialnih streh, na katerih lahko postavijo sončne elektrarne, pa je 24. To so predvsem nadzorništva, upravne stavbe in drugi pomožni objekti. Z optimalnim izkoristkom v času delovanja si lahko zagotovijo lastno proizvodnjo za njihove potrebe. Pojasnil je, da so se za ta korak odločili zaradi ekstremnih povečanj stroškov energije in pridobili ocene, kje bi lahko izpeljali gradnjo sončnih elektrarn v samooskrbi. V Elektru Ljubljana so skupaj s hčerinsko družbo Elektro Ljubljana OVE preučili vse možnosti in začeli s projektiranjem prvih štirih sončnih elektrarn. Projekt pa bodo nadaljevali postopno v skladu z razvojnimi načrti. (pb)

povzeto po sporočilu za javnost
O avtorju