Energetika

Elektro Maribor dosegel pomemben mejnik

V sistem naprednega merjenja vključenih že 90 odstotkov vseh merilnih mest, ki sodijo v njihovo oskrbno območje.
Elektro Maribor dosegel pomemben mejnik
Družba Elektro Maribor zaradi naraščajočih potreb odjemalcev že vrsto let pospešeno sistematično vlaga v povečevanje robustnosti, jakosti in naprednosti lastnega omrežja, pomemben del naložb pa je usmerjen tudi v vključevanje odjemalcev v napredni sistem merjenja, ki je osnovni gradnik pametnih omrežij. V družbi so včeraj dosegli pomemben mejnik, saj je bilo v sistem naprednega merjenja vključeno že 90 odstotkov merilnih mest odjemalcev na območju severovzhodne Slovenije, ki jih z električno energijo oskrbuje družba Elektro Maribor, kar z drugimi besedami pomeni, da bo cilj, po katerem naj bi do konca leta 2025 bila v sistem napredenega merjenja vključena vsa merilna mesta, dosežen že bistveno prej. To je pomembno tudi s stališča odjemalcev, saj je sistem naprednega merjenja osnovni gradnik pametnih omrežij in prinaša številne pozitivne učinke za uporabnike omrežja, dobavitelje in operaterja distribucijskega omrežja, kot so izdaja računov po dejanskem odjemu, uporaba naprednih tarifnih sistemov, zmanjšanje obremenitev omrežja s prilagajanjem odjema in zmanjšanje izgub v omrežju. 
Drugače bo letos  v sistem naprednega merjenja na območju Elektra Maribor na novo vključenih več kot 15 tisoč dodatnih merilnih mest, pri čemer ta številka trenutno znaša 198.944, vseh merilnih mest pa je 220.572. Naj še omenimo, da vgradnjo števcev električne energije, ki omogočajo napredno merjenje, sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz kohezijskega sklada. Celotna vrednost projekta v obdobju od leta 2017 do leta 2022 pa znaša 19,4 milijona evrov.
Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.