Energetika

Elektro Maribor in Energija plus nagradila najboljše študente

Strokovna komisija je laskavi naziv najboljšega študenta mariborske Univerze podelila Aljoši Polajžarju.
Elektro Maribor in Energija plus nagradila najboljše študente
Univerza v Mariboru je skupaj s partnerji družbo Elektro Maribor in Energijo plus že osmo leto zapored izvedla tradicionalni razpis za izbor najboljšega študenta Univerze v Mariboru. Z razpisom želijo vsako leto nagraditi najboljše študente za njihovo študijsko odličnost in jih motivirati pri nadaljnjem izobraževanju. Letos so se na razpis prijavili študenti in študentke iz 15 različnih članic Univerze v Mariboru, pri čemer so vsi kandidati med 1. in 16. mestom imeli povprečno oceno nad 9,5 kar je strokovni komisiji še otežilo delo.
Najboljši študent Univerze v Mariboru v študijskem letu 2019/2020 je sicer postal Aljoša Polajžar, študent 2. letnika magistrskega študijskega programa Pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, ki je postavil tudi nov mejnik v številu doseženih točk. Drugo mesto je zasedel študent Vid Keršič, študent tretjega letnika študijskega programa prve stopnje Računalništvo in informacijske tehnologije na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, tretje mesto pa Vasja Omahne, študent 2. letnika magistrskega študijskega programa Logistika sistemov na Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru. Nagrajenci so prejeli denarne nagrade, ki jih je prispevala skupina Elektro Maribor, in sicer najboljši študent Univerze v Mariboru je prejel denarno nagrado v višini 600 evrov, drugo uvrščeni 400 evrov in tretje uvrščeni 200 evrov.
Aljoša Polajžar se lahko s povprečno oceno 9,96 pohvali z uvrstitvijo med najboljših pet odstotkov študentov v generaciji. Svojo študijsko odličnost dopolnjuje z aktivnim udejstvovanjem kot koordinator tutorjev študentov na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, kot član Senata, Akademskega zbora in Študentskega sveta Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Je izjemno aktiven tudi na raziskovalnem področju, kjer kot član raziskovalne ekipe študentov pod mentorstvom Pravne fakultete sodeluje na številnih projektih. Kot prvi avtor je pripravil tudi objavo izvirnega znanstvenega članka in vrsto strokovnih ter znanstvenih prispevkov. Je tudi prejemnik Rektorjeve nagrade za najboljšega študenta Pravne fakultete Univerze v Mariboru v svoji generaciji. Komisijo pa je še dodatno prepričal s Perlachovim priznanjem, z uspehi na pravnih tekmovanjih in natečajih ter za izjemen dosežek na mednarodnem tekmovanju MUNLawS Model United Nations Conference z osvojitvijo naziva Best University Delegation, ki ga je dosegel skupaj s še tremi študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru. 
Tudi drugo uvrščeni Vid Keršič se uvršča med pet odstotkov najboljših študentov v generaciji in ima povprečno oceno 10. Ob zavidljivih uspehih na študijskem področju je aktiven tudi na raziskovalno-razvojnem področju, kjer sodeluje na projektih Inštituta za informatiko Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, in sicer predvsem na področju tehnologije veriženja blokov ter razvoja pametnih pogodb in decentraliziranih aplikacij. V sklopu tega je kot prvi avtor ali soavtor sodeloval pri pripravi znanstvenih in strokovnih prispevkov ter pri predstavitvah projektov na domačih in mednarodnih konferencah. Svojo študijsko in raziskovalno odličnost dopolnjuje z aktivnim sodelovanjem kot študent demonstrator. Pohvali se lahko tudi z zmago na FERI jesenski šoli blockhain aplikacij 2018 in z odličnimi dosežki na univerzitetnem programskem maratonu in regijskem tekmovanju v tekmovalnem programiranju.

Tretje mesto pa je osvojil Vasja Omahne, ki je ob odličnih študijskih uspehih zelo aktiven tudi na znanstveno-raziskovalnem področju. V letošnjem študijskem letu je sodeloval pri izvedbi dveh raziskav, in sicer pri raziskavi o uporabi celostnega vrednotenja življenjskega cikla ter pri raziskavi o integraciji trajnosti v logistično izobraževanje v EU. Kot avtor ali soavtor prispevka je sodeloval na različnih znanstvenih mednarodnih konferencah, kjer je predstavil del omenjenih analiz oziroma raziskav ter pripravil tudi več strokovnih člankov. Je član senata in akademskega zbora ter  Študentskega sveta Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru in ne nazadnje vključen tudi v sistem tutorstva.
Mag. Boris Sovič, predsednik uprave družbe Elektro Maribor, je ob podelitvi nagrad dejal, da sta kakovost in odličnost poglavitna razvojna vektorja sodobnosti ter skupaj z inovativnostjo temelj konkurenčnosti. »Že mnoga desetletja smo zavezani kakovosti in odličnosti v oskrbi prebivalstva in gospodarstva na območju Severovzhodne Slovenije. To ostaja naša čvrsta opredelitev tudi za prihodnost. Zaradi zavedanja o svoji družbeni odgovornosti že vrsto let spodbujamo in podpiramo odličnost v znanstvenoraziskovalnem in študijskem delu, ki je pomembno za vse sisteme v širši skupnosti. V čast nam je, da ima v tem kontekstu posebno mesto partnerstvo z Univerzo v Mariboru. Iskreno čestitamo letošnjim naj študentom in jim želimo veliko študijskih in delovnih uspehov, obilje kreativnih zamisli in obetavnih projektov pri nadaljnjem ustvarjanju.«

Direktor družbe Energija plus Bojan Horvat pa je izpostavil, da se v Energiji plus zavedajo, da živimo v družbi znanja in da danes brez odličnega znanja ni uspešnega razvoja. »Prav zato se na različne načine povezujemo z mladimi, jih spodbujamo k odkrivanju novih znanj, veščin in k osebnemu razvoju. Prepričani smo, da so prav oni tisti, ki lahko s pravo, pozitivno energijo in svojim pridobljenim znanjem v času študija v veliki meri prispevajo k razvoju okolja, v katerem bodo delovali.« je sklenil Bojan Horvat.


Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.