Energetika

Elektro Maribor lani v znamenju rekordov

Poslovno leto 2018 je Elektro Maribor sklenil z 14,9 milijona evrov dobička, kar je najvišja vsota v zadnjih 25 letih delovanja družbe.
Elektro Maribor lani v znamenju rekordov
Leto 2018 si bodo v Elektru Maribor še posebej zapomnili, saj ga je zaznamovalo kar nekaj rekordnih številk. Tako je bilo lani po omrežju Elektra Maribor distribuiranih kar 2.298 GWh električne energije, kar je bilo za 1,4 odstotka več kot v letu 2017 in največ doslej. Pri tem so iz prenosnega sistema prevzeli 2,07 TWh (86 odstotkov vse električne energije), 0,34 TWh (14 odstotkov električne energije) pa od lokalnih proizvajalcev. Na novo je bilo v omrežje Elektra Maribor priključenih 453 proizvajalcev, kar je bilo največ po letu 2012 in kar 46 odstotkov vseh na novo priključenih proizvajalcev v državi. Zgodovinski mejnik so lani dosegle tudi investicije, saj je bilo za povečanje robustnosti in jakosti omrežja ter vgradnjo naprednih sistemov merjenja porabljenih kar 31,9 milijona evrov. Delež podzemnih srednje in nizkonapetostnih vodov je prvič presegel 50 odstotkov, delež podzemnih in nadzemnih izoliranih srednje in nizkonapetostnih vodov pa je skupaj dosegel 70 odstotkov.

Spodbudne so bile tudi številke povezane z večjo aktivnostjo na trgu, saj so lani na trgu ustvarili za 3,8 odstotka več prihodkov kot leto prej, presegli pa so tudi druge načrte zastavljene v letnem planu. Tako so lani imeli za 88,4 milijona evrov prihodkov, čisti poslovni izid je dosegel 14,9 milijona evrov, dodana vrednost na zaposlenega pa se je zvišala na dobrih 79 tisoč evrov. Skratka, veliko dobrih novic za delničarje, ki se bodo zbrali na 24. redni seji skupščine 28. junija, ko bo na dnevnem redu poleg revidiranega poročila o poslovanju v letu 2018, tudi sprejem sklepa o uporabi bilančnega dobička za leto 2018. Uprava in nadzorni svet Elektra Maribor ob tem predlagata, da se bilančni dobiček v višini dobre 4,6 milijona evrov v celoti uporabi za delitev delničarjem družbe, pri čemer naj bi bruto dividenda na delnico znašla 0,14 evra.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.