Energetika

Elektro Maribor: minulo poslovno leto eno najuspešnejših doslej

Elektro Maribor je lani ustvaril najvišji dobiček v zadnjih dveh desetletjih, in sicer 13,5 milijona evrov, kar je bilo za pet odstotkov več kot leto prej.
Elektro Maribor: minulo poslovno leto eno najuspešnejših doslej
Elektro Maribor se lahko pohvali, da je bilo poslovno leto 2017 eno najuspešnejših v dosedanji zgodovini družbe, saj so se zvišali vsi ključni kazalci poslovanja. Tako so lani distribuirali 2,38 TWh električne energije, pri čemer so 2,05 TWh prevzeli iz prenosnega omrežja (86 odstotkov), 0,33 TWh pa od lokalnih proizvajalcev. Skupni odjem električne energije se je na njihovem oskrbnem območju v letu 2017 povečal za 2,6 odstotka (najvišja rast po letu 2010), od tega gospodinjski odjem za 2,4 odstotka (najvišja rast po letu 2008), poslovni odjem pa za 2,6 odstotka (najvišja rast po letu 2010). Hkrati so zabeležili tudi najvišjo rast konične moči v zadnjih petnajstih letih, ki je pomembna tudi zaradi načrtovanja in dimenzioniranja omrežja. 

V Elektru Maribor se poleg povečanega povpraševanja po električni energiji, srečujejo tudi z vse pogostejšimi izzivi zaradi povečanja števila in jakosti naravnih ujm, pri čemer je bilo lani na njihovem oskrbovalnem območju kar 27 dni z izrednimi vremenskimi razmerami ali skoraj dvakrat več kot v letu 2014, ki ga je zaznamoval katastrofalni žledolom. Zaradi tega v zadnjih letih še posebno pozornost namenjajo povečanju robustnosti omrežja. V letu 2017 so tako za naložbe namenili kar 28,7 milijona evrov in s tem dosegli najvišjo vrednost investicijskih vlaganj v zadnjem desetletju, pri čemer je še zlasti spodbudno, da več kot dve tretjini investicij izpeljejo sami. Lani je sicer delež podzemnih srednje- in nizkonapetostnih vodov prvič dosegel 50-odstotni delež, delež podzemnih in nadzemnih izoliranih vodov skupaj pa je presegel 68 odstotkov. 

Pozitivne trende poslovanja je zaznati tudi v tem letu, pri čemer so v prvih treh letošnjih mesecih distribuirali že 616 GWh električne energije, kar je bilo za 2,9 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Čisti prihodek od prodaje je v tem času znašal 14,1 milijona evrov, dobiček pred obdavčitvijo pa znaša 3,1 milijona evrov. V Elektru Maribor uspešno nadaljujejo tudi s posodabljanjem in širitvijo omrežja, za investicije pa so v prvih treh letošnjih mesecih porabili že 4,5 milijona evrov, od tega so 2,3 milijona evrov namenili za naložbe v srednje in nizkonapetostno omrežje.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.