Energetika

Elektro Maribor nadaljuje z podeljevanjem humanitarne pomoči

Finančna pomoč tokrat namenjena trem humanitarnim organizacijam, ki delujejo na širšem območju Maribora.
Elektro Maribor nadaljuje z podeljevanjem humanitarne pomoči
Elektro Maribor že tradicionalno skozi vse leto pomaga humanitarnim organizacijam, ki delujejo na njihovem oskrbnem območju in, kot je ob tokratni podelitvi sredstev Območnemu združenju Rdečega križa Maribor, Nadškofijski Karitas Maribor in Zvezi prijateljev mladine Maribor poudaril direktor območne enote Maribor z okolico Mladen Žmavcar, Elektro Maribor tudi na ta način izkazuje svojo družbeno odgovornost in podporo različnim pomembnim projektom.
Damir Ćatić, direktor storitvene enote Maribor, pa je ob tej priložnosti izpostavil, da zavzeto in plemenito delo humanitarnih organizacij v njihovi družbi še posebej cenijo in spoštujejo, zato že vrsto let podpirajo njihove programe pomoči tudi v obliki donacij. Ob tem je izrazil upanje, da bodo donirana sredstva prispevala k pokrivanju najnujnejših izdatkov vseh tistih, ki takšno pomoč potrebujejo, za pomoč otrokom iz socialno in materialno ogroženih družin ter za spodbujanje ustvarjalnosti otrok.
Metod Dolinšek, sekretar Rdečega križa Slovenije - Območno združenje Maribor, je v zahvali povedal, da so letos peljali skupno več kot 180 oseb s posebnimi potrebami na letovanje v MPD Frankopan Punat. Stroški letovanja oseb s posebnimi potrebami so precej višji, zato je tudi cena letovanja za uporabnike precejšen zalogaj. Ker so želeli čim večjemu številu omogočiti letovanje, smo del stroškov pokrili z lastnimi sredstvi in bodo tako prejeto donacijo namenili za pokritje teh stroškov. 

Darko Bračun, generalni tajnik Nadškofijske Karitas Maribor, pa je ob tem dogodku izpostavil, da pod njihovim okriljem deluje tudi Ljudska kuhinja Betlehem, ki je v prvi vrsti namenjena socialno najbolj ranljivim in izključenim skupinam oziroma ljudem iz družbenega obrobja. Poleg zagotovitve toplega obroka je eden bistvenih ciljev njihovega dela tudi vključevanje ciljne populacije in vzpostavitve socialnih interakcij na eni strani, ter krepitev zdravja ob redni in uravnoteženi prehrani, za kar jim bodo donirana sredstva prišla še kako prav. 
Nina Babič, predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor pa je povedala, da Zveza prijateljev mladine Maribor deluje regijsko in lokalno. Njeni člani so društva prijateljev mladine, ki delujejo v Mariboru in okolici. Najbolj aktivni so v DPM Maribor, DPM Miklavž in DPM občine Starše. Vsako od teh društev v celoti sloni na prostovoljskem delu v lokalnem okolju.  Ob tem DPM Maribor svoje humanitarne programe (neposredno pomoč družinam z otroki) usmerja tudi izven meja mesta Maribor, ponaša se namreč  s statusom humanitarnega društva, ki ga podeljuje ministrstvo. Vsa društva razpolagajo z zelo skromnimi sredstvi, praktično vse donacije in druge prihodke pa usmerijo v neposredne pomoči družinam. Predani posamezniki, prostovoljci, ob tem v svojem prostem času organizirajo programe za ustvarjalnost otrok, delavnice, tabore in prireditve. Pomoč otrokom tako izvajajo neposredno skozi njihove družine ali pa neposredno v samih programih namenjenih najmlajšim.
Podjetje Elektro Maribor v projektu sodeluje od samega začetka, od leta 2014 in je eden od najzvestejših donatorjev. Od leta 2014 do novembra 2019 je ZPM Maribor organizirala že 41 taborov za nadarjene, ki se jih je udeležilo 832 otrok. Od tega so bili prav vsi deležni brezplačnega strokovnega vodstva tabora in prevoza na tabor, 353 je bilo deležnih sofinanciranja iz sklada, kar za 92 pa je udeležbo na taboru v celoti pokril sklad. V letu 2019 je bilo v štirih sklopih organiziranih sedem taborov, s skupno 121 udeleženci.  Od tega jih je bilo 44 delno sofinanciranih iz sklada, 8 pa v celoti.
Kot je poudarila, s pomočjo donacij projekt Omogočimo sanje pridobiva na prihodnosti in stabilnosti. S prispevkom donacije Elektra Maribor v višini 1.800 evrov ob koncu leta 2019 pa imajo realne obete, da bo projekt uspešno potekal naprej tudi v letu 2020.  (bj)

povzeto po sporočilu za javnost
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.