Energetika

Elektro Maribor ob svetovnem dnevu Zemlje

Pomemben dan zaznamovali z več dogodki, v okviru katerih so povezali več generacij. 
Elektro Maribor ob svetovnem dnevu Zemlje
Akademija distribucije Elektro Maribor je v sodelovanju z Domom starostnikov Danice Vogrinec Maribor, enota Tabor, in Srednjo elektro-računalniško šolo Maribor zaznamovala Svetovni dan Zemlje z medgeneracijskim dogodkom pod naslovom Nove tehnologije za vse generacije ohranjajo planet. Nove tehnologije pomenijo korak naprej za bolj čisto okolje in trajnostno ravnanje vseh nas. Praktičen prikaz koncepta e-mobilnosti so varovanci Doma Danice Vogrinec doživeli s predstavitvijo, ogledom in vožnjo z električnimi avtomobili in električnim kolesom, ki so ga pripravili sodelavci družbe Elektro Maribor in dijaki SERŠ-a. S posaditvijo dreves pred prostori Akademije distribucije pa so vse generacije skupaj naredile korak k skrbi za okolje in s tem ohranjanje Zemlje. Zaznamovanje svetovnega Dneva Zemlje se je zaključilo s predavanjem o novih tehnologijah v energetiki, energetski učinkovitosti in skrbi za okolje za dijake SERŠ-a in obiskovalce.

Mag. Peter Kaube, direktor projektov v Elektru Maribor, je ob tej priložnosti izpostavil, da je elektrodistribucijsko omrežje infrastruktura trajnostnega razvoja, iz česar izhaja tudi odgovornost Akademije distribucije pri prenosu znanja in obravnavanju aktualnih razvojnih vprašanj. Kot je poudaril, je ena od tem trajnostnega razvoja tudi varovanje okolja. Svetovni dan Zemlje, ki ga zaznamujemo 22. aprila, nas sicer vedno znova spominja, da je Zemlja naš dom. Zato je pomembno, da ga znamo ohranjati, da ostane poln življenja in naravne lepote, pri čemer sta odločilna izkoriščanje virov in način življenja vseh prebivalcev tega planeta. 
Z omenjenim dogodkom, je dejal mag. Kaube, želimo opozoriti, da je v ohranjaje našega planeta in kakovostnega, trajnostnega bivanja treba vključiti vse ljudi in predvsem vse generacije. Starejši ljudje imajo modrost in vedenje o pomenu Zemlje za življenje, mlajši pa znajo z novimi tehnologijami ohranjati okolje, skupnost, regijo, državo. Starejši doživijo tehnologijo in vključenost, mlajši doživijo pomen načina življenja, navad, spoštovanja okolja in medgeneracijske povezanosti. Ta povezava je trdna, ustvarjalna in inovativna.

Irena Srša Žnidarič, ravnateljica SERŠ-a, pa je poudarila, da je Dan Zemlje priložnost, da vsi ljudje znova premislimo o varovanju okolja, v katerem živimo tako na mikro kot makro ravni. S prihajajočo pomladjo se prebudijo tudi naše pozitivne misli o skrbi za svoje zdravje in zdravje Zemlje, ki je naš dom v najširšem pomenu. Ali gospodarska rast v resnici pomeni nujno tudi porabo večje količine energije? Ali se da potrebno energijo dobiti na manj nečiste načine? Kot je dejala, si ta in podobna vprašanja zastavljajo skupaj z dijaki Srednje elektro računalniške šole Maribor in nekaj odgovorov nanje že imajo. 

Na SERŠ-u namreč posodabljamo učne programe z aktualnimi vsebinami iz področja obnovljivih virov energije, pridobivajo znanja s področja e-mobilnosti in izdelujejo e-kolesa. Z energetsko sanacijo  šolske zgradbe, ki ravnokar poteka, pa bodo dosegli tudi zmanjšanje porabe energije. Drugače pa trenutno poteka na SERŠ-u tudi projekt GEOSERŠ, v okviru katerega vzgajajo mlade za odgovorno ravnanje na področju varstva okolja in povečevanje blaginje vseh prebivalcev Zemlje. 
Pri tem uspešno sodelujejo tudi z gospodarstvom, posebej vzorno z Elektrom Maribor, ki jim je  ponudil tudi izobraževanje na njihovem poligonu in dijake SERŠ-a povabil na predavanje s področja elektromobilnosti in sodobnih načinov pridobivanja električne energije.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.