Energetika

Elektro Maribor podelil prva letošnja priznanja za dosežke v izobraževanju

Letošnji najboljši dijaki Srednje elektro in računalniške šole Maribor so Matic Šulc, Primož Pliberšek in Chris Zerjavic.
Elektro Maribor podelil prva letošnja priznanja za dosežke v izobraževanju

Elektro Maribor in Srednja elektro in računalniška šola Maribor sta tudi v tem šolskem letu podelila nagrade za inovativnost na strokovnem področju in odlične dosežke v izobraževanju trem najboljšim dijakom Srednje elektro in računalniške šole Maribor. Zlati znak odličnosti in nagrado v višini 300 evrov je prejel Matic Šulc, ki se je v vseh štirih letih šolanja na SERŠ-u udeleževal mnogih tekmovanj ter na njih tudi dosegal dobre uvrstitve. Pri raziskovalni dejavnosti – mladi raziskovalci je tako v času šolanja dosegel 3 srebrna in skupaj s sošolcem 1 zlato priznanje. Zlato priznanje je dosegel inovacijski predlog Pametni zvonec (2020), srebrno pa Pametna električna omarica (2020), MIDI DMX Krmilnik (2019) in nadgradnja MIDI DMX Krmilnika (2020). Vse naloge so bile izdelane na področju elektrotehnike, vsebovale pa so elemente računalništva – internet stvari. Tekmoval je na več področjih: na ACM tekmovanju iz računalništva je s 75 točkami dosegel srebrno priznanje (2020) ter več bronastih priznanj na matematičnih in logičnih tekmovanjih (Bober, Matematični Kenguru). Prva dva letnika je opravil s prav dobrim uspehom, nato pa naslednja dva zaključil z odličnim. V tretjem in četrtem letniku je bil tudi predstavnik razreda, zastopal dijake in razred na vseh predavanjih in sestankih, komuniciral s profesorji in drugimi osebami ter organiziral vse pomembnejše zadeve za razred. Deloval je aktivno tudi v šolskem parlamentu, zunaj šole pa se ukvarja tudi s programiranjem in izdelavo spletnih strani, ljubiteljsko fotografijo ter tehnično izvedbo prireditev. 

Srebrni znak in denarna nagrada v višini 200 evrov je romala v roke Primoža Pliberška. Slednji je že v  prvem letniku prejel zlato priznanje na državnem tekmovanju iz matematike in prejel tudi srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz astronomije. Uspeh iz prvega letnika je ponovil tudi v drugem in tretjem letniku, v četrtem pa je prejel bronasto priznanje iz Razvedrilne matematike 2020 in srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz astronomije. V 2. polovici šolskega leta se je intenzivno pripravljal na državno tekmovanje iz elektrotehnike, ki pa je žal zaradi trenutnih razmer odpadlo. Primož je vsa 4 leta šolanja dosegel odličen uspeh in imel v zadnjem, 4. letniku, vse predmete zaključene z odlično oceno. V vseh letih šolanja je redno obiskoval tudi astronomski krožek .
Bronasti znak in nagrado v višini 100 evrov pa je letos prejel Chris Zerjavic. Vsa štiri leta se je udeleževal raznih tekmovanj iz logike, matematike in programiranja. Na večini je prejel bronasto priznanje. V tretjem letniku je na državnem tekmovanju iz matematike dosegel srebrno priznanje, kjer mu je do zlatega zmanjkala le ena točka. V četrtem letniku je na državnem tekmovanju ACM iz računalništva dosegel 78 od 100 točk in s tem prejel srebrno priznanje. Prvi in četrti letnik je opravil z odličnim uspehom, drugega in tretjega pa s prav dobrim uspehom.Ko se ne posveča šoli, se ukvarja z Yu-Gi-Oh kartami, fitnesom, športom in programiranjem. S prijatelji so ustvarili tudi kratko računalniško igro, sedaj pa razvijajo igro s kartami. V Yu-Gi-Oh kartah je osvojil precej prvih in drugih mest na lokalnih in regijskih turnirjih. Lani  se je na evropskem tekmovanju v Utrechtu iz kart Yu-Gi-Oh, ki je imelo skoraj 2000 tekmovalcev, z rezultatom 8 zmag, 3 porazi in 1 remi, uvrstil na 176. mesto.

Predsednik uprave družbe Elektro Maribor mag. Boris Sovič je ob tej priložnosti izpostavil, da zaposleni v Elektru Maribor ves čas stremijo k odličnosti v poslovanju družbe, pri čemer se zavedajo tudi pomena izobraževanja in prenosa dobrih praks. »Del tega uresničujemo znotraj Akademije distribucije, del pa s sodelovanjem z izobraževalnimi institucijami. Zaradi družbene odgovornosti spodbujamo tudi odličnost v srednjih šolah elektro usmeritve na našem oskrbnem območju. Tako tudi letos nagrajujemo najboljše dijake srednjih šol. Nagrajencem iskreno čestitamo in želimo, da z odličnostjo v izobraževanju in delu nadaljujejo še naprej. Šoli, ki je dijake vzpodbujala na poti do uspehov, mi pa smo skupaj zgradili odlično partnerstvo, pa uspešno delo v izzivov polnih razmerah.«

Irena Srša Žnidarič, ravnateljica Srednje elektro in računalniške šole Maribor pa je ob tej priložnosti poudarila, da letošnji naj dijaki niso samo uspešni promotorji elektrotehnike in računalništva, temveč tudi družbeno odgovorni mladi ljudje. Svoje znanje nameravajo nadgrajevati na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru, pri čemer v SERŠ-u z zadovoljstvom ugotavljajo, da postanejo njihovi najboljši dijaki tudi pozneje v življenju na nekem področju zelo uspešni in odgovorni ljudje.
Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.