Energetika

Elektro Maribor predstavil novo pridobitev

Novo merilno vozilo omogoča poleg preizkusov in iskanja okvar v omrežju, tudi podrobno diagnostiko kablov.
Elektro Maribor predstavil novo pridobitev
Elektro Maribor na svojem oskrbnem območju obratuje, vzdržuje in razvija več kot šestnajst tisoč kilometrov elektrodistribucijskega omrežja. V zadnjih letih družba v okviru prizadevanj za povečanje robustnosti omrežja povečuje delež podzemnih kablovodov, ki jih je na nizko in srednjenapetostnem nivoju že več kot osem tisoč kilometrov. Z meritvami na kablovodih se Elektro Maribor sicer ukvarja že več kot tri desetletja, povečevanje deleža in obsega kablovodov pa zahteva tudi bolj sofisticirano merilno opremo, da bi lahko zagotovili čim boljšo preventivo, diagnostiko in čim hitrejše odpravljanje morebitnih okvar. Z novim merilnim vozilom bo tako omogočena podrobna diagnostika trenutnega stanja kablov, pa tudi njegova preostala življenjska doba.
Novo merilno vozilo je prvo v takšni konfiguraciji v lasti družbe Elektro Maribor. Zaradi mase, ki je nekaj manjša kot 3,5 tone, je omogočen tudi dostop do sicer težje dostopnih mest. V merilnem vozilu je kompletna merilna oprema za trifazni sistem. Poleg osnovnih meritev, ki jih je omogočalo že predhodno merilno vozilo, lahko sedaj izvajajo še diagnostiko kablov do srednjenapetostnega nivoja 20 kV. Sistem je zasnovan na sodobni strojni opremi v kombinaciji s celovito programsko opremo, ki jo je možno tudi programsko dograjevati v skladu z najnovejšimi dognanji v merilni tehniki in zahtevami standardov. 
Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.